city2 WHITE DDIAFANES

Honda

honda sh300i kinisi 1

Αστικό δαιμόνιο!

Του Θοδωρή Ξύδη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Ένα νέο χρώμα είναι η αφορμή για την δοκιμή του SH300i, το οποίο όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, πέραν της αισθητικής, δεν προσδίδει κάτι διαφορετικό στο αστικό scooter της Honda. Ωστόσο, το γεγονός, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαπιστώσουμε το πώς τα καταφέρνει το scooter απέναντι στα νέα δεδομένα που έχει θέσει ο ανταγωνισμός. “Στέκεται” λοιπόν το SH300i το ίδιο καλά στην αγορά πλέον; 

honda sh300i statikes 1

Με την μεγάλη ανανέωση του SH300i να πραγματοποιείται από τη Honda πριν από δύο περίπου χρόνια, η υπάρχουσα γενιά του SH300i εξακολουθεί να παρουσιάζεται μοντέρνα σχεδιαστικά έναντι του ολοένα αυξανόμενου και σκληρότερου ανταγωνισμού. Όπως και με όλα τα SH, έτσι και με το κορυφαίο μοντέλο της σειράς, η προσέγγιση της Honda τείνει προς το πιο σοβαρό και διαχρονικό με το family look να παραμένει έντονο ακόμη και αν δίπλα στο νέο 300άρι SH βάλεις το προηγούμενο μοντέλο.

honda sh300i statikes 6

Το νέο χρώμα φυσικά είναι ο λόγος που το scooter της Honda βρέθηκε ξανά στα χέρια μας. Σε απόχρωση που θυμίζει όντως το εκείνο το γκρι που χρησιμοποιείται στα πολεμικά αεροπλάνα, το SH300i δηλώνει άμεσα την διάθεσή του απέναντι στους ασφυχτικά γεμάτους δρόμους της πόλης. Ένα χρώμα που θα φανεί σίγουρα ελκυστικό στο αντρικό κοινό αν και αυτά τα χρώματα τώρα τελευταία βρίσκουν απήχηση και στα δύο φύλα. Συνοδεία του χρώματος είναι η κλασικά υψηλή ποιότητα κατασκευής του SH300i που δεν αφήνει περιθώρια για παράπονα στους τομείς της συναρμογής, της ποιότητας των πλαστικών και της βαφής, αλλά και της συναρμολόγησης.

honda sh300i leptomereies 17

Το SΗ300i φέρει μία από τις πλέον φιλικές θέσεις οδήγησης στην κατηγορία ικανή να φιλοξενήσει με άνεση πολλούς και διαφορετικούς σωματότυπους. Το σχετικά στενό τιμόνι που αποφεύγει με άνεση τους καθρέπτες των αυτοκινήτων έρχεται με φυσικό τρόπο στα χέρια του αναβάτη, ενώ η μακριά σέλα φέρει αφρώδες πολύ καλής ποιότητας που δεν χάνει εύκολα το σχήμα του αλλά και ποιοτική επένδυση που αποτρέπει τα άσκοπα γλιστρήματα του αναβάτη στο δυνατό φρενάρισμα. Ο πίνακας πληροφοριών με τον όμορφο φωτισμό το βράδι είναι κλασικής αισθητικής με αναλογικές ενδείξεις για την ταχύτητα, την βενζίνη και την θερμοκρασία του κινητήρα. Η μικρή LCD οθόνη πληροφοριών που συμπληρώνει την εικόνα είναι ευδιάκριτη και μεταξύ άλλων πληροφορεί για την ώρα και την μέση κατανάλωση, ενώ φέρει και μερικούς χιλιομετρητές.

honda sh300i leptomereies 18

Το SH300i, από την τελευταία ανανέωσή του και μετά, φέρει μεγάλο χώρο για αντικείμενα κάτω από τη σέλα, ένα σημείο που ήταν ουσιαστικά και η αχίλλειος πτέρνα των παλιότερων εκδόσεών του. Πλέον αυτό το μειονέκτημα ανήκει στο παρελθόν αφού κάτω από τη σέλα θα χωρέσετε με άνεση ένα κράνος κλειστού τύπου, σχεδόν ανεξάρτητα από το μέγεθος αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του. Επιπλέον χώρο θα βρείτε στο μεγάλο top case, ενώ για μικροπράγματα, ιδιαίτερα χρήσιμο θα φανεί το ντουλαπάκι της ποδιάς. Με άνεση θα κάτσει και ένας μεγαλόσωμος συνεπιβάτης στο μερίδιο της σέλας που του αναλογεί με τα πόδια να πέφτουν με φυσικό τρόπο στα μεγάλα αναδιπλούμενα μαρσπιέ.

honda sh300i leptomereies 1

Το SH300i πατά πάνω σε πολύ γερές βάσεις που ακούν στην τριάδα πλαίσιο-αναρτήσεις, κινητήρας και φρένα. Το υγρόψυκτο μοτέρ των 278 κ.εκ. παρουσιάζεται δυνατό και πολύ ήσυχο σε λειτουργία, σε βαθμό μάλιστα που να θυμίζει μοτέρ μικρότερου κυβισμού. Συνεργάζεται με ένα άψογο σε απόδοση CVT κιβώτιο που λειτουργεί άμεσα στις εντολές του δεξιού γκριπ και σας επιτρέπει να εκτελείτε ελιγμούς ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα με χειρουργική ακρίβεια. Για αυτό βέβαια τον πρώτο λόγο έχει το ζύγισμα του στιβαρού πλαίσιο με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του να ακροβατούν με επιτυχία μεταξύ της ευελιξίας και της σταθερότητας. Κερασάκι στην τούρτα η απόδοση του συστήματος πέδησης το οποίο σταματά αποφασιστικά το SΗ300i με την ανάλογη δύναμη βέβαια στη μανέτα, με κύριο χαρακτηριστικό τον γραμμικό τρόπο που ξεδιπλώνεται η δύναμή του. Μπορεί να πάσχει λίγο σε αίσθηση αυτό όμως δεν πρόκειται να ενοχλήσει ουσιαστικά σε καμία περίπτωση με το ABS να λειτουργεί σε αγαστή συνεργασία με τα δισκόφρενά κάνοντας την επέμβασή του μόνο όταν χρειάζεται πραγματικά.

honda sh300i leptomereies 2

Το SH300i καταφέρνει και σου λύνει τα χέρια στην καθημερινότητα ενώ παράλληλα έχει και αυτό το ιδιαίτερο γνώρισμα της σειράς SH, να προσαρμόζεται δηλαδή στα γούστα και τις επιθυμίες σου. Θέλεις να πηγαίνεις χαλαρά στο κέντρο της πόλης απολαμβάνοντας τη βόλτα σου; Κανένα πρόβλημα. Το ήσυχο και ιδιαίτερα πολιτισμένο SH θα σε ακολουθήσει χωρίς πολλά-πολλά με τις αναρτήσεις να φιλτράρουν παράλληλα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Τόσο το πιρούνι όσο και τα αμορτισέρ τείνουν προς το σφιχτό αλλά η γραμμική λειτουργία και των δύο προσφέρει ταυτόχρονα και αύτη την υψηλή ποιότητα κύλισης που ψάχνει ο αναβάτης στην καθημερινότητά του.

honda sh300i kinisi 11

Από την άλλη το SH300i μπορεί πολύ εύκολα να δείξει τις περγαμηνές του ως αστικό όπλο, αρκεί να το ζητήσει ο αναβάτης του. Έχεις αργήσει στο ραντεβού και όλοι οι δρόμοι μοιάζουν με ένα απέραντο πάρκινγκ; Το SH300i σου κλείνει πονηρά το μάτι και ξεκινά τις… χαμηλές πτήσεις! Έχει μικρό πλάτος και αυτό του επιτρέπει να περνά με χαρακτηριστική ευκολία ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, βρίσκοντας συνήθως εμπόδιο μόνο εκεί που θα βρουν και τα παπιά. Από την άλλη, όλες οι μανούβρες θα γίνουν χωρίς κανένα ίχνος κόπωσης από πλευράς αναβάτη, αφού το εξαιρετικά ζυγισμένο πλαίσιο επιτρέπει την άμεση αλλαγή κατεύθυνσης με δυσανάλογα μικρή προσπάθεια από αυτόν που βρίσκεται στη σέλα. Είναι και το στενό τιμόνι που κόβει πάρα πολύ και βοηθά τα μέγιστα στις μανούβρες. Στην καθημερινότητα βοηθά παράλληλα και το ασύρματο σύστημα ενεργοποίησης του SH300i. Το κλειδί μένει πάντα στην τσέπη αφού στη κλασική θέση του κεντρικού διακόπτη θα βρείτε απλά ένα περιστρεφόμενο κουμπί , από το οποίο ελέγχεται και το κουμπί της σέλας που βρίσκεται δίπλα του.

Με τον δυνατό του, σχεδόν, 300άρη κινητήρα το scooter της Honda, μπορεί να βγει με αξιώσεις και εκτός των τειχών της πόλης. Αν επιλέξετε τον αυτοκινητόδρομο για την κίνησή σας και έχετε βλέψεις για πραγματικά μεγάλη απόσταση, το SH300i δεν πρόκειται να πει όχι ούτε και εδώ. Βέβαια καλό θα ήταν να εφοδιαστείτε με την μεγάλη ζελατίνα που προσφέρει η Honda που συνδυάζεται και με διάφανες χούφτες για ολοκληρωμένη προστασία από τον αέρα. Ωστόσο και χωρίς αυτή δεν θα δυσκολευτείτε να διατηρήσετε ταχύτητες της τάξης των 120 χλμ./ώρα, ακόμη και αν στη σέλα βρίσκονται δύο άτομα.

honda sh300i kinisi 6

Τα πράγματα έχουν σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον φυσικά αν αποφασίσετε να κινηθείτε στον επαρχιακό. Η φήμη που συνοδεύει το SH μέχρι και σήμερα ως φονιά μοτοσυκλετών μόνο φήμη δεν είναι! Η συμπεριφορά του scooter της ιαπωνικής εταιρίας είναι υποδειγματική και θα κάνει τον αναβάτη του να νιώσει άνετα ακόμη και υπό πίεση. Αντιδρά πάντα προοδευτικά, δεν παρουσιάζει ελαστικότητες που μπορεί να σας αποθαρρύνουν και παίρνει με άνεση μεγάλες κλίσεις που θα περιοριστούν μόνο από την κατάσταση του δρόμου και των ελαστικών σας. Όπως ακριβώς και με μία –καλή- μοτοσυκλέτα δηλαδή!

honda sh300i statikes 3

H Honda εξελίσσει το μεγάλο SH εδώ και πάρα πολλά χρόνια, άλλοτε πολύ και άλλοτε λίγο, με στόχο πάντα την κορυφή της κατηγορίας και ακούγοντας τις ενστάσεις των πελατών της. Το 300άρι βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων μοντέλων της κατηγορίας στα scooter με 16ρηδες τροχούς και επίπεδη ποδιά. Φέρει δυνατό και προηγμένο κινητήρα, keyless σύστημα εκκίνησης, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και ιδιαίτερα φιλικό χαρακτήρα με συμπεριφορά που ξεφεύγει από τα στενά όρια των scooters. Ανάλογα υψηλή βέβαια είναι και η τιμή του στα 5.630 ευρώ, ωστόσο δεν είναι και κάτι που έχει επηρεάσει τις πωλήσεις του στις ευρωπαϊκές αγοράς όντας ένα από τα best sellers της Γηραιάς Ηπείρου. Το νέο “πολεμικό” του χρώμα είναι ένα καλός λόγος για να το γνωρίσετε καλύτερα.

honda_sh300i_kinisi_13.jpghonda_sh300i_kinisi_19.jpghonda_sh300i_kinisi_3.jpghonda_sh300i_kinisi_16.jpghonda_sh300i_kinisi_17.jpghonda_sh300i_kinisi_4.jpghonda_sh300i_kinisi_9.jpghonda_sh300i_kinisi_12.jpghonda_sh300i_kinisi_11.jpghonda_sh300i_kinisi_15.jpghonda_sh300i_kinisi_2.jpghonda_sh300i_kinisi_1.jpghonda_sh300i_kinisi_10.jpghonda_sh300i_kinisi_8.jpghonda_sh300i_kinisi_18.jpghonda_sh300i_kinisi_6.jpghonda_sh300i_kinisi_5.jpghonda_sh300i_kinisi_14.jpghonda_sh300i_kinisi_20.jpghonda_sh300i_kinisi_7.jpg

honda_sh300i_leptomereies_20.jpghonda_sh300i_leptomereies_6.jpghonda_sh300i_leptomereies_2.jpghonda_sh300i_leptomereies_13.jpghonda_sh300i_leptomereies_5.jpghonda_sh300i_leptomereies_7.jpghonda_sh300i_leptomereies_1.jpghonda_sh300i_leptomereies_11.jpghonda_sh300i_leptomereies_4.jpghonda_sh300i_leptomereies_17.jpghonda_sh300i_leptomereies_18.jpghonda_sh300i_leptomereies_12.jpghonda_sh300i_leptomereies_19.jpghonda_sh300i_leptomereies_9.jpghonda_sh300i_leptomereies_8.jpghonda_sh300i_leptomereies_14.jpghonda_sh300i_leptomereies_16.jpghonda_sh300i_leptomereies_15.jpghonda_sh300i_leptomereies_10.jpghonda_sh300i_leptomereies_3.jpg

honda_sh300i_statikes_6.jpghonda_sh300i_statikes_5.jpghonda_sh300i_statikes_2.jpghonda_sh300i_statikes_7.jpghonda_sh300i_statikes_4.jpghonda_sh300i_statikes_1.jpghonda_sh300i_statikes_3.jpg

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο SH300i
Αντιπρόσωπος Αφοί Σαρακάκοι ΑΕΜΒΕ
Τιμή 5.630 ευρώ
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, OHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 279,1
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 72x68,5
Συμπίεση (:1)  10,5
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης   
Μετάδοση CVT κιβώτιο
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό 
Κάστερ (°)  27,3
Ίχνος (mm) 98
Μεταξόνιο (mm) 1.438
Ύψος σέλας (mm) 805
Μήκος (mm) 2.131
Πλάτος (mm) 730
Ύψος (mm) 1.193
Απόσταση εδάφους (mm) 130
Βάρος (kg)   169
Ρεζερβουάρ (lt)  9
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 35mm, διαδρομή τροχού 102 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 102 mm, προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-16''
Πίσω  130/70-16''
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 256mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και ABS
   
Εξοπλισμός  
  ταχύμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ενδείξεις ψεκασμού, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, φώτων, φλας, λαδιού, ψεκασμού, ABS,
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  25,5/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  2,6/5.000