city2 WHITE DDIAFANES

Suzuki

 suzuki burgman 200 kinisi 12  Φτιαγμένο για να σε υπηρετεί!

 

 

Του Κώστα Γαμβρούλη
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

To Burgman 200 είναι ένα δίτροχο το οποίο έχει φτιαχτεί για να “καψουρεύεται” με τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του και να τον υπηρετεί άκοπα, χωρίς διαμαρτυρίες ή καπρίτσια! Mελετημένα χρηστικό, υπερβολικά άνετο και πολύ – πολύ πρακτικό!



suzuki burgman 200 leptomeries statika 1

Το Burgman 200 της Suzuki δεν έχει δυναμικά γραφικά και “αιχμηρές” sport γραμμές. Δεν καταφεύγει σε τέτοιους εντυπωσιασμούς ούτε και δελεάζει με αυτό τον τρόπο τους υποψήφιους αγοραστές. Είναι ένα scooter του οποίου η σχεδίαση υπαγορεύτηκε από την πρακτικότητα και η φιλοσοφία του ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια το "function over form δόγμα". Δηλαδή, η πρακτικότητα σε πρώτο πλάνο και όλα τα άλλα έπονται.

Ως εκ τούτου, ο στόχος των σχεδιαστών μάλλον δεν ήταν “πάμε να φτιάξουμε κάτι όμορφο και μετά βλέπουμε για πρακτικότητα και άνεση” αλλά “πάμε να κάνουμε όμορφο το πρακτικό και το άνετο”. Το αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό. “Εύπεπτη” η σχεδίαση, με ήπιες καμπύλες και γραμμές, που σε συνδυασμό με τις μονοχρωμίες, αποπνέουν μια “χαλαρή και φιλική” αύρα. Εκεί που τα πράγματα είναι απόλυτα -και καλώς κάνουν- είναι στην ποιότητα κατασκευής. To Burgman, τιμά τον “Made in Japan” τίτλο, με πολύ καλή ποιότητα υλικών, βαφής και συναρμογής, όπου και αν το κοιτάξεις.

Πολύ “τσουπωτό” για 200αρι το Burgman και υπάρχει λόγος για αυτό: Η άνεση! Το πράγμα κάνει “μπαμ” με το που το αντικρίσεις, πόσο μάλλον αν ανέβεις για πρώτη φορά πάνω του. Σαφέστατα GT η φιλοσοφία του, μακρύ και χαμηλό, με μια “καναπεδάτη” θέση οδήγησης η οποία προστατεύεται από φαρδιά ποδιά και ψηλή ζελατίνα.

suzuki burgman 200 leptomeries statika 16

Mε την σέλα να απέχει 735 χλστ. από το έδαφος, δεν τίθεται θέμα για το αν πατούν και τα δύο πόδια σταθερά στο έδαφος ακόμα και αν μιλάμε για βραχύσωμους αναβάτες. Μάλιστα οι “κουπαστές” της ποδιάς στο σημείο που περνάνε τα πόδια, είναι πιο στενές, για να εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μένοντας στα κάτω άκρα, αυτά μπορούν να απλωθούν μπροστά ή να έρθουν σε ορθή γωνία, στο επίπεδο με το έδαφος μέρος της ποδιάς. Σε κάθε περίπτωση, οι χώροι είναι μεγάλοι, με βάση πάντα την κατηγορία στην οποία ανήκει το Burgman.

suzuki burgman 200 leptomeries statika 14

Ένα θέμα δημιουργείται μόνο όταν ο αναβάτης πάρει μια πιο sport στάση και κάτσει πολύ μπροστά στην σέλα, φέρνοντας τα πόδια του πιο πίσω... η ποδιά έχει ανηφορική κλίση και έτσι οι πιο ψηλοί θα βρεθούν με τα γόνατα διπλωμένα. Το τιμόνι είναι υπερυψωμένο και έρχεται πολύ βολικά στα χέρια, ενώ δεν βρίσκει στα γόνατα ή στους μηρούς, τερματίζοντας το δεξιά και αριστερά. Κορμός φυσικά όρθιος, αν και η σέλα έχει άπλετο χώρο για να βολευτεί κανείς όπως του αρέσει φέρνοντας το σώμα του μπροστά ή πίσω.

suzuki burgman 200 leptomeries statika 4

Το Burgman είναι επίσης εξαιρετικά φιλόξενο και για τον συνεπιβάτη. Το τμήμα της σέλας που του αναλογεί, είναι ίσως το πιο πλατύ που υπάρχει σε δίτροχα παραγωγής, έχει στην διάθεση του δύο εργονομικές χειρολαβές για στήριξη, ενώ τα πόδια του στηρίζονται σε φαρδιές πλατφόρμες, που είναι επί της ουσίας η συνέχεια της ποδιάς.

Κάθε εκατοστό της πληθωρικής σιλουέτας του Burgman έχει εκμεταλλευτεί από τους σχεδιαστές της Suzuki και δεν πάει χαμένο. Αρχίζοντας από τα ντουλαπάκια, έχουμε ένα στο κέντρο της ποδιάς (με κλείδωμα) που χωρίζεται σε δυο μεγάλα και βαθιά τμήματα, εκ των οποίων το αριστερό, έχει και παροχή ρεύματος 12V για φόρτιση κινητών και άλλων συσκευών.


suzuki burgman 200 leptomeries statika 10

Υπάρχει άλλο ένα ντουλαπάκι, επίσης ευρύχωρο, στο πάνω δεξί τμήμα της ποδιάς, το οποία ανοίγει απλά, με το πάτημα ενός κουμπιού. Εργονομικό highlight και απόδειξη της προσοχής στην λεπτομέρεια, αποτελεί το γεγονός ότι το πορτάκι του ανοίγει προς τα πάνω και “σπάει” στα δεξιά, ώστε η πρόσβαση στο εσωτερικό να είναι ευκολότερη.

suzuki burgman 200 leptomeries statika 11

Πάμε στα πολύ ωραία τώρα! Η σέλα ανοίγει γυρνώντας το κλειδί στον κεντρικό διακόπτη, ανασηκώνεται αυτόματα και αποκαλύπτεται ένας τεράστιος (41 λίτρα!) και μοναδικός σε σχήμα αποθηκευτικός χώρος. Οι άνθρωποι της Suzuki προσπέλασαν τους κατά μήκος περιορισμούς που συνήθως υπάρχουν σε αυτή την κατηγορία κυβισμού, επεκτείνοντας τον αποθηκευτικό χώρο κατά πλάτος. Είναι σχεδόν αστείο το πόσο μεγάλος είναι, κάθε φορά που τον έβλεπα σκεπτόμουν ότι άνετα θα μπορούσα να τον γεμίσω με νερό και να φτιάξω μια μικρή λιμνούλα κομπλέ, με τις πάπιες, τα χρυσόψαρα και τα νούφαρα της.

suzuki burgman 200 leptomeries statika 6

Στην πράξη, χωρά με άνεση δύο full face κράνη, ένα όρθιο και ένα πλαγιαστό, (υπάρχουν χωροταξικές οδηγίες σε αυτοκόλλητο σχεδιάγραμμα για να σας καθοδηγήσουν) και περισσεύει και χώρος για γάντια και άλλα μικροαντικείμενα! Επίσης, ο αποθηκευτικός χώρος φωτίζεται από λυχνία για να μην ψάχνεστε στα σκοτάδια.

suzuki burgman 200 leptomeries statika 7

Συνήθως στην εργονομία στέκεσαι αν κάτι σε ενοχλεί. Αν όχι, γράφεις από υποχρέωση την σχετική παράγραφο, όπως και στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή... Πρόβλημα ουδέν, τα πάντα λειτουργούν μια χαρά, δεν υπάρχουν σημεία προσοχής ή δυσκολίας. Ο πίνακας οργάνων είναι πλήρης, έχει αναλογικό στροφόμετρο και ταχύμετρο και σε ενημερώνει ψηφιακά για την στάθμη της βενζίνης, την ώρα αλλά και την μέση κατανάλωση.

suzuki burgman 200 leptomeries statika 19

Έχει επίσης και μια πράσινη λυχνία με την ένδειξη “ECO”, που ανάβει όταν οδηγείς σεβόμενος την τσέπη σου. Σε μπερδεύει λίγο, νομίζεις ότι έχεις ξεχάσει φλας ανοικτό ή ότι... μπήκε νεκρά (σε scooter μωρέ;!) αλλά το συνηθίζεις γρήγορα και αν θες, προσπαθείς να την κρατάς συνέχεια πρασινισμένη για οικονομία. Στην εκκίνηση, αρκεί ένα πάτημα στο μπουτόν της μίζας (και στην αριστερή μανέτα του φρένου) και αυτή δουλεύει συνεχώς μέχρι να πάρει μπροστά ο κινητήρας, χωρίς να συνεχίζεις να πιέζεις το κουμπί.

suzuki burgman 200 leptomeries statika 8

Οι καθρέπτες προσφέρουν ευρύ πεδίο θέασης και... αυτά. Είπαμε, από υποχρέωση έγραψα, πραγματικά δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, τυπική Japan εργονομία.

Την ημέρα που παρέλαβα από την Suzuki το scooter και για την μια εβδομάδα που το είχα στην κατοχή μου, σκάσανε όλα τα “πακέτα” υποχρεώσεων και έκτακτων που θα μπορούσαν να μου σκάσουν. Από την μια άκρη του λεκανοπεδίου της Αττικής στην άλλη και φτου και από την αρχή! Τυχερός μέσα στην ατυχία μου, το Burgman ήταν ο καθημερινός σύντροφος μου και όχι μόνο έκανε πολύ πιο εύκολες τις μετακινήσεις μου αλλά μπορώ να πω ότι το ευχαριστήθηκα κιόλας!

Πρώτα απ΄ όλα, τα 164 κιλά (γεμάτα) βάρους δεν τα αισθάνεσαι ποτέ και πουθενά, το Burgman είναι “αέρινο” σε αίσθηση και πάρα μα πάρα πολύ καλά ζυγισμένο, ιδιότητα που διατηρεί ακόμα και με δεύτερο άτομο στη σέλα του. Το αποτέλεσμα είναι να ελίσσεται με πολύ ευκολία στα στενά περάσματα και στους λαβύρινθους της κίνησης, χωρίς ο όγκος του να αποτελεί πρόβλημα, ενώ το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού και η προθυμία του να αλλάξει αστραπιαία κατεύθυνση, εύκολα σε βάζουν στην διαδικασία του να “κυνηγάς” παπιά και λοιπά αστικά δίτροχα.


suzuki burgman 200 kinisi 9

Η απόδοση του κινητήρα συμπλέει με την γενικότερη απροβλημάτιστη εικόνα του Burgman. Δύναμη από χαμηλά μέχρι τα κόκκινα στις 9.500 σ.α.λ., άμεση απόκριση στο γκάζι, γραμμικότητα και πολιτισμένη λειτουργία. Η Suzuki δεν ανακοινώνει τιμές ισχύος και ροπής, ωστόσο το συγκεκριμένο μοτέρ “έχει” τα 130 χλμ./ώρα παντού και πάντα ανεξαρτήτως συνθηκών, ενώ στις χαμηλομεσαίες, βοηθούμενο και από την καλά ρυθμισμένη μετάδοση, “αρπάζει” αμέσως, προσδίδοντας πολύ καλές επιταχύνσεις από στάση αλλά και ρεπρίζ.

suzuki burgman 200 leptomeries statika 12

Τα περιφερειακά του Burgman δεν εντυπωσιάζουν, παρά όμως την συμβατική τους φύση, υποστηρίζουν μια χαρά το σύνολο, διατηρώντας τις ισορροπίες. Το πλαίσιο τα καταφέρνει ακόμα και στις παρατεταμένες περιαστικών διαδρομών με τέρμα γκάζι, όπου το scooter παρουσιάζεται σταθερό, ενώ οι αναρτήσεις είναι πολύ καλά σεταρισμένες διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ άνεσης και ελέγχου των πλεύσεων. Μόνο όταν, με πολύ ευνοϊκές συνθήκες, το ταχύμετρο ξεπεράσει τα 140 χλμ./ώρα, αρχίζουν κάποιες ταλαντώσεις κατά τον διαμήκη άξονα αλλά τίποτα ανησυχητικό και στο κάτω – κάτω, μιλάμε για 200άρι scooter έτσι;

suzuki burgman 200 kinisi 8

Θετική εντύπωση, προκαλεί το γεγονός ότι τα πίσω αμορτισέρ του Burgman έχουν πολύ προοδευτική λειτουργία και δεν “κοπανάνε” στις κακοτεχνίες του δρόμου, κάτι που αποτελεί... παραδοσιακό ελάττωμα πολλών scooter στην κατηγορία. Πολύ καλά και τα φρένα που είναι ισχυρά, με γραμμική απόδοση και αίσθηση, ενώ αν τα πράγματα “στραβώσουν” το ABS κάνει εξαιρετική δουλειά, όντας μια σύγχρονη μονάδα που επεμβαίνει όσο και όταν πρέπει, με αστραπιαία ταχύτητα.

suzuki burgman 200 kinisi 18

Η κατανάλωση κυμάνθηκε σε νορμάλ επίπεδα, 3,4 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα μας πληροφόρησε ο πίνακας οργάνων και να σημειώσουμε ότι το πιέζαμε στο γκάζι πολύ. Με βάση τα 10,5 λίτρα της χωρητικότητα του ρεζερβουάρ λοιπόν, η μέση αυτονομία ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα και αυτό σου ανοίγει και ορέξεις για εκδομούλες. Γιατί όχι; Μονοήμερες αποδράσεις γίνονται πανεύκολα, “πετάς” ότι σου κατέβει κάτω από την σέλα, φαγητά, ψάθες και πετσέτες για την θάλασσα και ότι άλλο τραβά η όρεξη σου και απλά φεύγεις. Η ζελατίνα κάνει πολύ καλή δουλειά, από άνεση... τα είπαμε, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην το επιχειρήσει κανείς!

Την σπουδαιότητα του Burgman την αντιλαμβάνεσαι στο τέλος της εβδομάδας, όταν συνειδητοποιείς το πόσο “αθόρυβα” εκτέλεσε όλα του τα καθήκοντα τις προηγούμενες πολυάσχολες ημέρες, χωρίς να διαμαρτυρηθεί και χωρίς να σε προβληματίσει στο παραμικρό. Φορτώθηκε (και μάλιστα πολύ), ξεφορτώθηκε, ξαναφορτώθηκε, κουβάλησε ένα σκασμό πράγματα κάτω από την σέλα του, πήγε τέρμα γκάζι επί ώρα σε περιφερειακές διαδρομές, χώθηκε για τα καλά μέσα στην κολασμένη κίνηση και βγήκε και χαλαρές δικάβαλες βόλτες κάνα δύο βράδια. 

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, κρατώντας ξεκούραστο και ήρεμο τον οδηγό του. Μελετημένο και σχεδιασμένο ακριβώς για αυτή την χρήση, απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν το μέγιστο της άνεσης και της πρακτικότητας, χωρίς να ξεφύγουν σε κυβικά. Τα τέσσερις χιλιάδες ευρώ που κοστίζει (3.995 για την ακρίβεια) δεν τα λες και λίγα σε καμία περίπτωση, ωστόσο τα αξίζει, αφού είναι συνολικά ένα από τα καλύτερα μοντέλα στην κατηγορία του και σε ότι αφορά στους χώρους και στην άνεση, κορυφαίο!

 

Κατασκευαστής Suzuki
Μοντέλο Burgman 200 ABS
Αντιπρόσωπος Σφακιανάκης
Τιμή 3.995
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4Τ, 1Κ, 1ΕΕΚ, 4β
Κυβισμός (κ.εκ.) 200
Διάμετρος Χ Διαδρομή (χλστ.) 69 Χ 53,4
Συμπίεση (:1) Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα Εξαγωγής 1 σε 1 εξάτμιση
Λίπανση Υγρό κάρτερ
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης (-)
Μετάδοση CVT
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (χλστ.) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χλστ.) 1.465
Ύψος σέλας (χλστ.) 735
Συνολικό ύψος (χλστ.) 1.355
Μήκος (χλστ.) 2.055
Απόσταση από το έδαφος (χλστ.) 130
Πλάτος (χλστ.) 740
Βάρος (κιλά) 163 γεμάτο
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λίτρα) 10,5 / Δ.Α.
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά (Τύπος / Ρυθμίσεις) Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι / Δ.Α.
Πίσω (Τύπος / Ρυθμίσεις) Δύο αμορτισέρ / ΠΕ
   
ΕΛΑΣΤΙΚΑ – ΤΡΟΧΟΙ  
Μπροστά 110/90-13”
Πίσω 130/70-12”
   
ΦΡΕΝΑ  
Μπροστά Μονό δισκόφρενο
Πίσω Μονό δισκόφρενο
   
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ  
  Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ψηφιακή οθόνη με χιλιομετρητή και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ένδειξη στάθμης βενζίνης, ένδειξη μέσης κατανάλωσης, θερμοκρασία κινητήρα και ενδεικτικές λυχνίες για φλας, μεγάλη σκάλα προβολέα, ABS, ψεκασμό, σταντ. Μονό και κεντρικό σταντ, χειρολαβές συνεπιβάτη.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) Δ.Α.
Ροπή (kg-m/σ.α.λ.) Δ.Α.

suzuki_burgman_200_kinisi_14.JPGsuzuki_burgman_200_kinisi_12.JPGsuzuki_burgman_200_kinisi_4.JPGsuzuki_burgman_200_kinisi_8.JPGsuzuki_burgman_200_kinisi_1.JPGsuzuki_burgman_200_kinisi_9.JPGsuzuki_burgman_200_kinisi_18.JPGsuzuki_burgman_200_kinisi_7.JPGsuzuki_burgman_200_kinisi_16.JPGsuzuki_burgman_200_kinisi_15.JPG


suzuki_burgman_200_leptomeries_statika_2.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_12.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_16.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_17.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_15.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_3.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_11.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_5.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_8.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_13.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_18.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_4.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_9.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_1.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_20.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_6.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_10.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_7.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_14.JPGsuzuki_burgman_200_leptomeries_statika_19.JPG