city2 WHITE DDIAFANES

Vespa

 

vespa primavera 150 2015 test cityrider

Άνοιξη all year round!

Της Τζο Λαδά

Τα λουλούδια ανθούν, τα ζουζούνια πετούν, τα πουλάκια κελαηδούν... Εικόνες από την εποχή της άνοιξης, την εποχή της αναζωογόνησης της φύσης. Αναζωογόνηση, λοιπόν, καθώς επιτάσσει το όνομα του μοντέλου, αποφάσισε να κάνει και η Piaggio στο δημοφιλές μοντέλο της Primavera που ξεκίνησε την παραγωγή της το 1968 και σε πολλαπλές εκδόσεις μάλιστα: Τα “μικρά” με κινητήρα 50cc, σε εκδοχή δίχρονη αλλά και τετράχρονη 4V για τους... οικολογικά ευσυνείδητους. Η “μεσαία” μας των 125cc 3V και η “μεγάλη” αδελφή της οικογενείας, των 150cc 3V. Τι μας λες;


Επί της ουσίας, η Piaggio δεν κράτησε τίποτε από την αρχική έκδοση της Primavera, που έφυγε από τη γραμμή παραγωγής με το κεφάλι ψηλά μετά από 24 χρόνια αδιάκοπης παραγωγής, το 1982. Και μόνον ότι συζητάμε για τετράχρονη, πλέον, Vespa, θα μπορούσε να αρκεί σαν αλλαγή, αφού η νέα Primavera, αποτελεί εξέλιξη της Vespa LX.
Ο κινητήρας χωρητικότητας 155 κυβικών εκατοστών, τριών βαλβίδων με έναν εκκεντροφόρο επί κεφαλής, κινεί το σύνολο της Primavera παρέχοντας άριστη ενεργητική ασφάλεια μέσα στην πόλη. Η απόκριση στο γκάζι είναι άμεση, κάτι στο οποίο δε μας είχαν συνηθίσει γενικότερα οι παλαιότερες προσπάθειες εταιριών για μεταστροφή των λιγότερων κυβικών σε τετράχρονη μορφή. Η Primavera δεν κάθεται να το συζητήσει και πολύ στο φανάρι, θα πεταχτεί μπροστά και... μη την είδατε!

Η λειτουργία του κινητήρα είναι γραμμική κι έτσι γρήγορα και σταθερά θα ανεβάσει ως τα 80χ.α.ω. Από εκεί και πάνω, με λίγο πιο αργό ρυθμό αλλά και πάλι σταθερά θα φτάσει τα 110 χ.α.ω., για να “τερματίσει” στα 115 χ.α.ω. σε ελαφρά κατωφέρεια.
Ο κινητήρας αυτός καθ’ αυτός εδράζεται σε νέα κατασκευή, η οποία σκοπό έχει να μειώσει κατά 40% τις δονήσεις που μεταφέρονται από αυτόν στο πλαίσιο και, κατ’ επέκταση, στο τιμόνι και στα χέρια του οδηγού. Το συστηματάκι αυτό φαίνεται να δουλεύει σωστά και σε συνδυασμό με το πλήρως επανασχεδιασμένο κι ενισχυμένο ατσάλινο πλαίσιο, η Primavera θα σταθεί “βράχος” ακόμα και σε τελικές ταχύτητες.


Στην πραγματικότητα γι’ αυτό μιλάμε, για το ίδιο μοντέλο, με τέσσερις διαφορετικούς κινητήρες. Το μεγαλύτερο σε κυβισμό μοντέλο της “ανοιξιάτικης” Vespo-σειράς, ουσιαστικά διαφέρει από τα “μικρότερα αδελφάκια” του μόνο στη χωρητικότητα του κινητήρα (συν ένα λίτρο βενζίνης ακόμη στο ρεζερβουάρ, αφού τα 50άρια παίρνουν 7lt βενζίνης και οι εκδόσεις 125 κι 150 cc χωρούν 8lt). Αυτό σημαίνει πως οι τροχοί παραμένουν στις 11” διάμετρο και το σύστημα των φρένων εξακολουθεί ν’ αποτελείται από υδραυλικό δισκόφρενο διαμέτρου 200mm με δαγκάνα παράλληλων εμβόλων μπροστά και ταμπούρο διαμέτρου 140mm πίσω, αλλά και το λογότυπο ABS που κοσμεί την ονομασία του μοντέλου. Τι σημαίνουν πρακτικά αυτά για εμάς;

Εάν τα φρένα αυτά στην έκδοση των 125cc φαίνονται υπέρ του δέοντος αρκετά για να σταματήσουν την Vespa (πόσο μάλλον στη δίχρονη και τετράχρονη έκδοση των 50cc, αναρωτιέμαι), στη “μεγάλη” έκδοση δείχνουν να υπολείπονται ελαφρώς σε δύναμη. Η αίσθηση, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι πολύ καλή, χωρίς “σπογγώδεις” παραπομπές και με απόλυτη ομοιογένεια μεταξύ των δύο μανετών από τις οποίες και τα χειρίζεσαι – δεν υπάρχει ποδόφρενο. Το ABS όμως που είναι και το σημαντικότερο νέο στην Primavera 150 της δοκιμής, ανταποκρίνεται εξαιρετικά στην δύναμη που βάζει ο αναβάτης. Στην προσπάθεια ακινητοποίησης, το ABS είναι αυτό που θα σώσει την κατάσταση σε γλιστερούς δρόμους, αφού σε αφήνει να πιέζεις την μανέτα του μπροστινού φρένου με δύναμη, αφήνοντας τον έλεγχο του φρεναρίσματος στο ABS και αποτρέποντας τα γλιστρήματα.

Τώρα, τα ροδάκια διαμέτρου 11” δείχνουν υπέρκομψα και συμβάλλουν κι αυτά με τη σειρά τους, πέραν των μικρών πλευρικών διαστάσεων του συνόλου, στην εικόνα της μικροκαμωμένης κι εξαιρετικά ευέλικτης φίλης μας. Δεν θα βοηθήσουν, όμως, σε δύσκολες στιγμές των ελληνικών δρόμων, όπως συνέβαινε και με την Primavera 125, μεταφέροντάς στιγμιαία τον αντίστοιχο κραδασμό στα χέρια. Τονίζω το “στιγμιαία”, καθώς το μονόμπρατσο υδραυλικό αμορτισέρ διαδρομής 78mm και ο αιωρούμενος βραχίονας μονού υδραυλικού αμορτισέρ διπλής ενέργειας πίσω, διαδρομής επίσης 78mm (με ρυθμιζόμενη προφόρτιση, παρακαλώ), φαίνεται πως δουλεύουν υπερωρίες αγόγγυστα, αφού καταφέρνουν ν’ αποσβέσουν το μεγαλύτερο ποσοστό του κραδασμού. Το αποτέλεσμα είναι αυτός να περάσει έτσι ακριβώς “στιγμιαία” όπως ειπώθηκε ως ανωτέρω και να μην επηρεάσουν την κίνηση και την ασφάλειά μου, ούτε καν στο ελάχιστο. Εξαιρετική δουλειά.


Εντυπωσιακοί παραμένουν οι χώροι αποθήκευσης που διαθέτει η εν λόγω Vespa, με το ντουλαπάκι στο εσωτερικό της ποδιάς ν’ ανοίγει πιέζοντας προς τα μέσα το κλειδί στην κλειδαριά, όντας αυτό στη θέση “off”. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν τα χαρτιά, τα κλειδιά του σπιτιού αλλά κι ένα μικρό αδιάβροχο.

Για την άνεση της σέλας θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, αφού το αφρώδες υλικό της φιλοξενεί τα οπίσθια οδηγού και συνεπιβάτη με περισσή άνεση για όσο εκείνοι επιθυμούν. Το κάλυμμά της, δε, είναι αρκετά αντιολισθητικό έτσι ώστε να μη μετακινείται κανείς ακούσια κατά την οδήγηση, αλλά όταν εκείνος επιθυμεί μια μικρή μετατόπιση, αυτό να γίνεται άνετα.
Όταν λοιπόν αυτή η σέλα θ’ ανοίξει, πατώντας το κουμπάκι που βρίσκεται δίπλα στην κλειδαριά, θ’ αποκαλυφθεί ο παροιμιώδης χώρος που μοιάζει με μικρή… μπανιέρα (η οποία, όπως και στο 125, αφαιρείται για εύκολη πρόσβαση στα μέρη του κινητήρα). Ένα full face κράνος και μερικά ψιλοπράγματα ακόμη χωρούν με μεγάλη άνεση κάτω από τη σέλα κι έτσι μπορώ να πάω στη δουλειά μου κρατώντας μόνο την τσάντα μου. Μια κυρία!

Και τι κυρία δε, αφού φαίνεται πως οι προσευχές των απανταχού μοτοσυκλετιστριών εισακούστηκαν και η Piaggio προσάρμοσε πάνω στην Primavera το ευκολότερο κεντρικό stand στην ιστορία της ανθρωπότητας! Χωρίς καν να χρειαστεί να βάλω δύναμη για να τραβήξω το τιμόνι προς τα πίσω, απλά πατώντας το stand, η Vespa μου θα ορθώσει το ανάστημά της και θα καθίσει πάνω του, σα να μου λέει “πήγαινε εσύ τώρα, εγώ εδώ θα σε περιμένω”. Τι καλή!


Περνώντας στο αδιαμφισβήτητο στυλιστικό κομμάτι της Primavera, λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι θα μπορέσουν ν’ αντισταθούν στα θέλγητρά της. Τα ιδιαίτερα χρώματα στα οποία μας προτείνει η Piaggio την Primavera, με τα εντυπωσιακά ονόματα (λευκό “Monte Bianco”, μαύρο “Nero Vulcano”, κόκκινο “Rosso Dragon”, μπλε “Blu Midnight”, καφέ “Marrone Crete Senesi” και το γαλάζιο “Azzure Marechiaro” της δομικής), συνδυάζονται ως επιθυμούν οι επίδοξοι Vespisti με τα Bordeaux, Grey και Light Brown σε επιλογές χρώματος σέλας.

Οι λεπτομέρειες χρωμίου που διατρέχουν το σύνολο, δίνουν την αίσθηση αρχοντιάς που μια καθαρόαιμη Vespa οφείλει ν’ αποπνέει. Από τους καθρέφτες και το πλαίσιο των φωτιστικών σωμάτων μπροστά και πίσω, στο πτερυγιάκι που ξεπετιέται από το μπροστινό φτερό, δήθεν για να δώσει καλύτερη αεροδυναμική - που ξέρεις; Μπορεί και να δουλεύει στ’ αλήθεια! Από εκεί, στα “βράγχια” του αεραγωγού μπροστά από την ποδιά, γύρω από το σώμα αυτής και καταλήγοντας στο προστατευτικό κάλυμμα της εξάτμισης και στην κομψοτάτη χειρολαβή του συνεπιβάτη.
Και μόνο που η Primavera ήταν αυτή που έκανε τη μητέρα μου να τολμήσει να ψελλίσει “…θα ήθελα να μάθω να οδηγώ μηχανάκι, μπορείς να μου δείξεις; Είναι πολύ όμορφο αυτό!”, μετά από εκατοντάδες μοτοσυκλέτες που έχουν παρκάρει μπροστά από το σπίτι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυτό από μόνο του δείχνει πως ακόμη κι ο πιο φαινομενικά δύσκολος θεατής θα υποπέσει στη γοητεία της καπάτσας ιταλίδας.


Ο επανασχεδιασμός του μοντέλου της Primavera θέλει να σηματοδοτήσει για την Piaggio την αρχή μιας νέας εποχής. Έχοντας εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο ανά τις δεκαετίες, η έννοια Vespa έρχεται να μας παρουσιαστεί από την αρχή ξανά, φρέσκια και γεμάτη όρεξη για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, χωρίς να χάσει τον αέρα της αίγλης που της προσδίδει το όνομά της, η ιστορία της και η απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής της.

Η νέα γενιά φανατικών Vespistas είναι εδώ! Μπορείς κι εσύ να γίνεις ένας από αυτούς, “σχεδιάζοντας” τη δική σου Vespa Primavera 150 3V και κάνοντάς τη δική σου με 4.110€.

 

Κατασκευαστής Piaggio
Μοντέλο Primavera 150 ABS
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή € 4.110
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, αερόψυκτος, τριβάλβιδος, 1EEK
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 58 χλστ. x 58,6 χλστ.
Κυβισμός (cc) 154,8
Σχέση συμπίεσης (:1)  
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός 
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική, μεταβαλλόμενη αβάνς
Εκκίνηση Μίζα
Κιβώτιο Αυτόματο
Συμπλέκτης Αυτόματος φυγοκεντρικός
Τελική Σχέση μετάδοσης CVT συνεχώς μεταβαλλόμενη
   
Πλαίσιο  
Τύπος Χαλύβδινο αυτοφερόμενο
Μήκος  (mm) 1860
Πλάτος  (mm) 735
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ελάχιστη απόσταση από έδαφος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 780
Μεταξόνιο (mm) 1340
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Γωνία κάστερ (°) Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (lt) 8
Βάρος (kg) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Μονόμπρατσο υδραυλικό αμορτισέρ διαδρομής 78mm
Πίσω Αιωρούμενος βραχίονας με μονό υδραυλικό αμορτισέρ διπλής ενέργειας, ρυθμιζόμενης πτοφόρτισης διαδρομής 78mm
   
Τροχοί / ελαστικά  
Μπροστά Κράματος αλουμινίου/χωρίς αεροθάλαμο 110/70-11"
Πίσω Κράματος αλουμινίου/χωρίς αεροθάλαμο 120/70-11"
   
Φρένα  
Μπροστά Υδραυλικό δισκόφρενο 200mm δύο παράλληλων εμβόλων με ABS
Πίσω Ταμπούρο 140mm
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη εργοστασίου (hp / σ.α.λ.) 9,5 / 7.750
Ροπή εργοστασίου Nm / σ.α.λ.) 12,8 /  6.500

vespa_primavera_150_2015_test_cityrider_8.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_1.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_6.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_4.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_7.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_2.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_10.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_5.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_11.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_9.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_3.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_12.JPG

vespa_primavera_150_2015_test_cityrider_8.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_1.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_14.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_6.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_4.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_7.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_2.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_15.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_13.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_10.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_5.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_11.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_9.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_3.JPGvespa_primavera_150_2015_test_cityrider_12.JPG