city2 WHITE DDIAFANES

Κεντρική Ελλάδα

Cannot find taxidiotika/douridas/pertouli/ subfolder inside /home/cityrider/domains/cityrider.gr/public_html/images/stories/taxidiotika/douridas/pertouli// folder.
Admiror Gallery: 5.0.0
Server OS:nginx/1.24.0
Client OS:Unknown
PHP:5.6.40-68+ubuntu22.04.1+deb.sury.org+1

 

 

a02-web Πάνω σε μία BMW R 1200 GS Adventure

 




Το GS Forum, είναι πλέον διάσημο για τα εκδρομικά του, τόσο εντός, όσο κι εκτός Ελλάδος. Όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, τα μέλη μας, "οργώνουν" κυριολεκτικά τα βουνά και τις πεδιάδες της Ελλάδος, αλλά και του εξωτερικού! Οι "επίσημες" όμως εκδρομές της παρέας μας, έχουν άλλη χάρη. Η "πρώτη" μας λοιπόν για τη σαιζόν 2011 - 2012, είχε προορισμό την πανέμορφη Θεσσαλία και συγκεκριμένα, το Μουζάκι, την Ελάτη, το Περτούλι, τη Λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα. Οργανωτής αυτής της εκδρομής, ήταν ο Αργύρης (Argi) από την Καρδίτσα.

Ξεκινάμε λοιπόν το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2011. Το Αθηναϊκό group, έχει νωρίς αναχώρηση, με προορισμό το γραφικό Μουζάκι. Ο γράφων, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ξεκινά μόνος, με μικρή καθυστέρηση. Τα χιλιόμετρα όμως "φεύγουν" γρήγορα κάτω από τους τροχούς του μεγάλου GS, και ο συννεφιασμένος καιρός συνηγορεί στη μελαγχολία του φθινοπώρου. Οι ανεμογεννήτριες στο βάθος του ορίζοντα συνεχίζουν το αέναο έργο τους και μαζί με τις πρώτες στάλες από τα πρωτοβρόχια, φτάνει και η ώρα για στάση για ξεμούδιασμα και τσιγάρο. Οι ταχύτητες μεγάλες, με το Adventure να καταπίνει αγόγγυστα τα χιλιόμετρα. Από τα τελευταία διόδια πριν τη Λαμία, με μηδενισμένα χιλιόμετρα στο trip computer, καταναλώνοντας και τις τελευταίες σταγόνες του τεπόζιτου, φουλάρω με 57euro στη Λαμία! Συνεχίζω στον βαρετό δρόμο μέχρι το Δομοκό, όπου εκεί, αρχίζει η χαρά του κάθε αναβάτη.

Ακολουθεί κλειστό στροφιλίκι όπου τα Michelin Pilot Road 3 ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους. Τα νέα δίγομα sport touring ελαστικά της Michelin, ταιριάζουν άψογα στο Adventure και σε προκαλούν να γύρεις κι άλλο, κι άλλο, έως ότου τα εγκεφαλικά σου κύτταρα και οι μαρσπιέδες σου, να βάλουν τα όρια. Η στρογγυλή κορώνα του εγγυάται προοδευτικότητα στο πλάγιασμα και μακροζωία, ενώ ο μαλακός σκελετός του, βοηθάει στις στροφές και στις άφθονες εγκάρσιες αυλακώσεις, λακκούβες και σαμαράκια του εθνικού οδικού μας δικτύου. Στο λίγο βρεγμένο οδόστρωμα που τα δοκίμασα, δείχνουν να είναι πολλά υποσχόμενα, δικαιώνοντας τις προδιαγραφές τους για παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας στο βρεγμένο! Γρήγορα - γρήγορα, φθάνω στο καταπληκτικό Mouzaki Palace, όπου με περίμενε στωικά όλη η παρέα, για να ξεκινήσουμε τη Σαββατιάτικη εκδρομή μας.

Πρώτη στάση, η γραφική Πύλη. Η Πύλη, βρίσκεται στην είσοδο της πεδινής περιοχής της Θεσσαλίας προς τα ορεινά της Πίνδου. Τα δύο αντικριστά βουνά, Κόζιακας και Ίτανος που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό (Πορτιάτη) ποταμό, σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη Πύλη, απ’ όπου και το όνομα της κωμόπολης. Επόμενη στάση, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, άδειο προς το παρόν από χιόνι, περιμένοντας κι αυτό να δει… μια άσπρη μέρα! Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου (1200 -1400μ. υψόμετρο), δε διεκδικεί δάφνες για το μέγεθός του. Αυτό όμως δεν το εμπόδισε να γίνει πολύ δημοφιλές γιατί είναι εύκολα προσβάσιμο, "φιλικό" προς έμπειρους αλλά και αρχάριους σκιέρ και βρίσκεται σε μία πολύ όμορφη τοποθεσία, στα λιβάδια Περτουλίου, ανάμεσα στα έλατα.  Σημάδια της "ξεχασμένης" ελληνικής κτηνοτροφίας μας συντροφεύουν, η θρησκευτική πίστη παρούσα, να απαλύνει τον πόνο κάθε περαστικού, και ο ακούραστος ουραγός μας, Αργύρης, να μας "προσέχει" σαν τα μάτια του!
Επόμενη στάση, η γραφική Ελάτη. Η Ελάτη απέχει από τα Τρίκαλα 34 χλμ. και είναι το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του νομού Τρικάλων. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 950μ. μέσα σε πυκνό ελατόδασος της νότιας Πίνδου, σε ένα περιβάλλον μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Ανεβαίνουμε πάλι πάνω στις μοτοσυκλέτες, με προορισμό τα Μετέωρα.

Τα θεόρατα βράχια των Μετεώρων δεσπόζουν επιβλητικά στην Καλαμπάκα μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων. Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο, και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας. Τα Μετέωρα που έχουν χαρακτηριστεί το δεύτερο Άγιον Όρος συνεχίζουν τη μοναστική παράδοση εδώ και έξι περίπου αιώνες.
Από τα 24 μοναστήρια, σήμερα λειτουργούν τα έξι ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα. Τα Μετέωρα έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μέσα απ' αυτή την κληρονομιά, οι μοναχοί-ασκητές πορεύονται αιώνες τώρα, ακολουθώντας τα βήματα των πρώτων οικιστών Πατέρων τους, σμιλεύοντας την πίστη τους με την υπακοή, την ακτημοσύνη, την ταπεινοσύνη, τη νηστεία και την αδιάλειπτη προσευχή στον Ύψιστο Δημιουργό.

Με το μεσημέρι να έχει φτάσει, ανεβαίνουμε στις μοτοσυκλέτες και ξεκινάμε γρήγορα για Τρίκαλα.  Μετά τη μεσημεριανή Τρικαλινή τσιπουροκατάνυξη, συναντιόμαστε με τους φίλους που ήρθαν το απόγευμα και ετοιμαζόμαστε να επισκεφθούμε την παραδοσιακή και καθόλα γραφική ταβέρνα, "το παραμύθι", όπου γίνεται η κατάλληλη "σύσφιξη σχέσεων" και συνεχίζουμε για το ξενοδοχείο μας, για μεταμεσονύκτιο "after"! Όλη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, βρέχει καταρρακτωδώς, αλλά το πρωί της Κυριακής, ένας λαμπρός ήλιος αγκαλιάζει τη Θεσσαλική κοιλάδα. Μαζεύουμε γρήγορα τα πράγματά μας, παίρνουμε το πλούσιο πρωινό μας και παρατασσόμαστε για τις αναμνηστικές φωτογραφίες μας.  Το Mouzaki Palace, έμεινε στην καρδιά μας και είναι βέβαιο ότι θα το ξαναεπισκεφθούμε σε μια από τις επόμενες εκδρομές μας. Αναχωρούμε για λίμνη Πλαστήρα.

Η πραγματοποίηση του έργου αλλά και η υλοποίηση της ιδέας του Νικολάου Πλαστήρα ολοκληρώθηκε το 1959. Το Φράγμα μήκους 220μ. συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού, τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν τη λίμνη Πλαστήρα (Ταυρωπού). Τα νερά της λίμνης τροφοδοτούν τον υδροηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ. Αρδεύουν τον Θεσσαλικό κάμπο και υδροδοτούν την πόλη μαζί με 38 κωμοπόλεις και χωριά του νομού και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας. Μια εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή, ένα κομψό τόξο που μοιάζει να αγκαλιάζει τον τεράστιο όγκο του νερού της λίμνης, είναι ένα όμορφο σημείο για να αγναντέψει κανείς τη λίμνη, αλλά και την πίσω πλευρά του φράγματος που βουτά σε βάθος 83μ., κάθετα ανάμεσα στα βράχια. Ευκαιρία για γνωριμία με τα φιλαράκια του V Strom club και καφεδάκι στις όχθες της λίμνης.

Η αξέχαστη εκδρομή που έληξε με ένα επίσης αξέχαστο γεύμα, μας έδωσε τη δυνατότητα αφενός να γνωρίσουμε τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας και αφετέρου, να έρθουμε κοντά, με φίλους που γνωρίζαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, μόνον από το πληκτρολόγιο. Έτσι, ανανεώσαμε το ραντεβού μας σε μία από τις επόμενες εξορμήσεις της παρέας μας!