city2 WHITE DDIAFANES

Διάφορα ταξιδιωτικά

city trip xasia 1

Η κρυφή πλευρά της Πάρνηθας 



 

Κείμενο - Φωτογραφίες : Βασίλης Κωστάκος

H Φυλή βρίσκεται στην Αττική, βορειοδυτικά της Αθήνας, χτισμένη σε μια εσοχή των προπόδων της Πάρνηθας, μερικά χιλιόμετρα από τα οικιστικά όρια της πρωτεύουσας.

Ο οικισμός παλαιότερα ονομαζόταν Χασιά - πολύ πιθανόν λόγω της γεωγραφικής/τοπογραφικής θέσης του, αλλά το 1915 μετονομάστηκε σε Φυλή από τον σπουδαίο δήμο των αρχαίων χρόνων που υπήρχε κοντά εκεί.

city trip xasia 5

Στις τελευταίες δεκαετίες το χωριό έγινε γνωστό για τις ταβέρνες που ξεφύτρωσαν παντού, εντός και εκτός οικισμού, καθώς η κυριακάτικη βόλτα για κοψίδια εντάχτηκε στις αγαπημένες συνήθειες των Αθηναίων.

Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά να "αλλοτριωθεί" το γραφικό χρώμα του χωριού καθώς ελάχιστα σπίτια παραμένουν αναλλοίωτα  στο χρόνο, όπως το θαυμάσιο αρχοντικό στην οδό Καραϊσκάκη, που μετρά 100 χρόνια ζωής.

Πέρα από τις ταβέρνες και τις καφετέριες ένας σημαντικός λόγος για να επισκεφτείς την περιοχή είναι και το φρούριο της Φυλής -και ο γεμάτος στροφές δρόμος έως εκεί, ενώ για τους πεζοπόρους υπάρχουν πολλές επιλογές , όπως το ρέμα της Γιαννούλας και το φαράγγι της Θοδώρας προς το Θριάσιο Πεδίο.  

  city trip xasia 9 

Στη Φυλή υπάρχουν 2 μοναστήρια, το μοναστήρι των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης που δεσπόζει ακριβώς πάνω από το χωριό, και η πιο γνωστή ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, που οι περισσότεροι γνωρίζουν σαν μονή Κλειστών, λόγω της τοποθεσία που μοιάζει να είναι (απο)κλεισμένη ανάμεσα στα βουνά.

 Η μονή είναι χτισμένη σε μια πλαγιά του φαραγγιού της Γκούρας, και η παράδοση αναφέρει πως ο λόγος της ίδρυσης της μονής ήταν η ανακάλυψη της εικόνας της Παναγίας.

Η εικόνα βρέθηκε στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού από το μοναστήρι, αλλά επειδή το μέρος ήταν απόκρημνο και ακατάλληλο, επιλέχτηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία. Μάλιστα η ίδια παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα "ξαναγύρισε" δύο φορές στην αρχική της θέση, δηλώνοντας με αυτόν το τρόπο την προτίμησή της αλλά ήταν αδύνατον τεχνικά να κατασκευαστεί εκεί το μοναστήρι.   

city trip xasia 6

Περίπου έξι χιλιόμετρα από το χωριό Φυλή υπάρχει το φρούριο  της αρχαίας Φυλής, το σημαντικότερο κτίσμα της περιοχής στην αρχαία Ελλάδα. Ο δήμος της Φυλής υπήρξε σημαντικός δήμος και είχε εξέχουσα συμμετοχή στον αθηναϊκό εμφύλιο πόλεμο, με τον Θρασύβουλο να ξεκινά από εκεί για να ανατρέψει τους "Τριάκοντα Τυράννους".

 Το φρούριο βρίσκεται σε ένα στρατηγικό πέρασμα στον αρχαίο δρόμο προς τη Θήβα, έχοντας θέα προς την Αθήνα και τον Υμηττό. Σήμερα σώζεται μεγάλο μέρος της οχύρωσής του αλλά ο μεγάλος τελευταίος σεισμός της Αθήνας είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο τμήμα του. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός μικρού χωματόδρομου από τον κεντρικό δρόμο Φυλής -Δερβενοχώρια. 

city_trip_xasia_3.jpgcity_trip_xasia_14.jpgcity_trip_xasia_6.jpgcity_trip_xasia_7.jpgcity_trip_xasia_12.jpgcity_trip_xasia_11.jpgcity_trip_xasia_10.jpgcity_trip_xasia_9.jpgcity_trip_xasia_13.jpgcity_trip_xasia_15.jpgcity_trip_xasia_5.jpgcity_trip_xasia_4.jpgcity_trip_xasia_2.jpgcity_trip_xasia_8.jpgcity_trip_xasia_1.jpg