city2 WHITE DDIAFANES

 

odigisi zesti

Ποια είναι τα νέα δεδομένα στα οποία πρέπει να προσαρμοστούμε;

Έφτασε λοιπόν η πιο ωραία εποχή του χρόνου για την απόλαυση των δύο τροχών, άνοιξη και καλοκαίρι! Μεγάλες ημέρες, μόνιμη ηλιοφάνεια, ζεστός καιρός, τι άλλο να θέλει κανείς για να ευχαριστηθεί τις μετακινήσεις και τις βόλτες του με την μοτοσυκλέτα και το scooter του;

Ωστόσο για να ευχαριστηθούνε στο μέγιστο αυτή την περίοδο, χρειάζεται να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα σε ότι αφορά στο προστατευτικό μας εξοπλισμό. Ας τα δούμε ένα – ένα λοιπόν.

Προστατευτικός εξοπλισμός

Η αύξηση της θερμοκρασίας απαιτεί προφανώς και την σταδιακή προσαρμογή του εξοπλισμού μας σε αυτά τα δεδομένα. Προσοχή όμως! Μιλάμε για προσαρμογή και όχι αφαίρεση τμημάτων του προστατευτικού εξοπλισμού ο οποίος πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνίσταται από τα εξής:

-Κράνος
-Jacket
-Γάντια
-Παντελόνι
-Μπότες ή μποτάκια

Το να κυκλοφορούμε με t-shirt, βερμούδες και σαγιονάρες επειδή κάνει ζέστη, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους σε περίπτωση πτώσης, ενώ όπως θα εξηγήσουμε στην συνέχεια, έχει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε κυκλοφορώντας λες και είμαστε στο μπιτσόμπαρο.

Αναλυτικά λοιπόν:



kranos


Στην περίπτωση των Full Face, αυτά είναι εφοδιασμένα με αεραγωγούς, οπότε ξεκινάμε με το να ρυθμίσουμε την ροή σε αυτούς, αναλόγως των θερμοκρασιών. Εννοείται ότι αφαιρούμε επιρρίνιο και τυχόν πρόσθετα μπλοκ της ροής του αέρα που είχαμε προσθέσει τον χειμώνα για την προστασία μας από το κρύο. Τις πολύ ζεστές ημέρες, είναι μεγάλος ο πειρασμός να έχουμε την ζελατίνα συνέχεια ανοιχτή όταν κινούμαστε με μικρές ταχύτητες στην πόλη και η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται αλλιώς όταν “λιώνουν και τα μπετά” από τις θερμοκρασίες κλίβανου… απλά σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η χρήση γυαλιών ηλίου για να προστατέψουμε τα μάτια μας από το προφανές, την αντηλιά αλλά και από έντομα, σκόνες και διάφορα άλλα που αιωρούνται και ίπτανται.

Προτιμήστε ειδικά σχεδιασμένα για μοτοσικλετιστή  χρήση γυαλιά ηλίου, φέρουν χοντρούς αντιχαρακτικούς φακούς, ίσιους βραχίονες για να φοριούνται εύκολα με το κράνος και “αγκαλιάζουν” όλη την οφθαλμική κόγχη ώστε να προσφέρουν την μέγιστη δυνατή απομόνωση από το ρεύμα του αέρα. Eπίσης,  βάλτε στο πρόγραμμα το πλύσιμο των εσωτερικών προστατευτικών του κράνους. Άνοιξη και καλοκαίρι ιδρώνουμε περισσότερο, οπότε χρειάζεται και πιο συχνός καθαρισμός. Την συχνότητα την αποφασίζετε εσείς.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχει και η λύση της αγοράς ενός πρόσθετου Jet κράνους που θα φοριέται για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Οι κάτοχοι σπαστών ή πολυμορφικών κρανών μπορούν να προσαρμόσουν τα κράνη τους αναλόγως.
 


jacket

Tα 4 εποχών jacket, έχουν έναν μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας στις θερμοκρασίες ανά εποχή.  Στην προκειμένη περίπτωση, με την αφαίρεση των εσωτερικών θερμικών επενδύσεων και το άνοιγμα των αεραγωγών, μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει ακόμα και το καλοκαίρι χωρίς πρόβλημα. Τίποτε δεν φτάνει όμως την δροσιά και την άνεση που προσφέρει ένα ειδικά σχεδιασμένο για καλοκαιρινή χρήση Jacket. To κόστος τους δεν είναι μεγάλο και αξίζει τον κόπο να προσθέστε ένα στον εξοπλισμό σας, αφού στην χώρα μας, η χρήση των συγκεκριμένων jacket, υπερβαίνει το τρίμηνο σε διάρκεια. Δεν αποτελούν δηλαδή έναν πλεονασμό, θα την κάνουν την απόσβεση τους πολύ σύντομα!

Σημείωση: Πάμε να δούμε τώρα την “χωρίς jacket” περίπτωση και γιατί αυτή επιφέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που νομίζαμε ότι θα είχαμε. Δυστυχώς, με τις πρώτες γερές ζέστες, πολλοί αναβάτες, κρεμάνε τα jacket τους στις ντουλάπες, για να τα ξαναβγάλουν το φθινόπωρο. Το φαινόμενο του t-shirt, του polo, του πουκάμισου, ακόμα  και της φανέλας κατακλύζει τους δρόμους, γιατί μερικοί νομίζουν ότι έτσι δροσίζονται. Ας αφήσουμε στην άκρη το πρoφανές, το θέμα της προστασίας και ας εστιάσουμε στο θέμα της “δροσιάς”.  Ναι, υπάρχει μια αίσθηση ότι δροσίζετε κάποιος όταν κινείτε με την μοτοσυκλέτα ντυμένος έτσι, αλλά… η τύχη του δουλεύει. Τα μεγάλο ποσοστό ακάλυπτου δέρματος, σιγοψήνεται από τον ήλιο και αφού το ρεύμα του αέρα προσφέρει την αίσθηση της ψύξης, δεν υπάρχει δυσφορία. Υπάρχει όμως έγκαυμα και εντελώς άσκοπη έκθεση δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία που δεν είναι και πολύ φιλική…  Από την άλλη ο αέρας που χτυπά απευθείας το σώμα μας, του αφαιρεί άμεσα όλο το ποσοστό υγρασίας. Η άμυνα του οργανισμού είναι να ιδρώσει αλλά το στέγνωμα είναι θέμα δευτερολέπτων… και τι κάνει τότε το σώμα μας; Ιδρώνει και άλλο, για να ξαναστεγνώσει σε χρόνο dt και πάει λέγοντας σε ένα φαύλο κύκλο που μας πάει καρφί για αφυδάτωση.

Φορώντας το jacket όμως, ακόμα και ένα καλοκαιρινό που προσφέρει μεγάλη ροή αέρα, προσφέρεται προστασία από τις ακτίνες του ηλίου και επίσης, “φυλακίζεται” ένα ποσοστό υγρασίας στο εσωτερικό του. Τελικά , το να φορά κανείς jacket το καλοκαίρι, είναι προτιμότερο και έχει πιο “δροσερά” αποτελέσματα!

Extra tip: Mην βιαστείτε να αποθηκεύσετε το σετ των αδιάβροχων σας, καλό είναι να συνεχίσετε να το έχετε μαζί σας. Εδικά την άνοιξη, οι ξαφνικές μπόρες είναι πολύ συχνό φαινόμενο και εκτός του ότι είναι… ξαφνικές, είναι και πολύ σφοδρές σε ένταση.



gantia

Η απόκτηση ενός ζεύγους καλοκαιρινών γαντιών είναι απαραίτητη αυτή την εποχή και το καλό είναι ότι δεν κοστίζουν ακριβά, αποτελούν το πιο προσιτό στοιχείο του ανοιξιάτικου / θερινού προστατευτικού εξοπλισμού. Επίσης ένα άλλο καλό είναι ότι σταματάνε οι γκρίνιες για την αίσθηση, αφού κατά κανόνα, τα “θερινά” γάντια  προσφέρουν μπόλικη από αυτή, με πολλούς αναβάτες να συνεχίζουν να τα φοράνε, σε συνδυασμό με χούφτες κα τον χειμώνα!


panteloni

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το θέμα δεν είναι η απόκτηση ενός καλοκαιρινού μοτοσυκλετιστικού παντελονιού (ναι υπάρχουν και καλό είναι να αποκτήσετε ένα αν κάνετε καλοκαιρινά ταξίδια!) αλλά… η συνέχιση της χρήσης του παντελονιού, έστω και του τζιν σας. Oι βερμούδες και τα σορτσάκια, για τους λόγους που εξηγήθηκαν στα jacket αλλά και για τους προφανείς λόγους προστασίας και ασφάλειας, απλά δεν έχουν θέση στους δύο τροχούς. Στην αγορά υπάρχουν παντελόνια σε casual γραμμή, τζιν ή υφασμάτινα που φέρουν προστατευτικά και έχουν μεγάλη αντίσταση στην φθορά από την τριβή. Είναι πολύ άνετα και δείχνουν 100% “πολιτικής χρήσης”, δεν θα ήταν λοιπόν καθόλου κακή ιδέα να αποκτήσετε κάτι τέτοιο.
 


mpotakiaaa

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με το στοιχείο του εξοπλισμού που μπορεί να φορεθεί πιο άνετα από οτιδήποτε άλλο με ζεστό καιρό. Σίγουρα ένα πέδιλο ή μια σαγιονάρα μπορεί να είναι πιο δροσερά αλλά δεν προσφέρουν καμία προστασία, ενώ γενικά ο βαθμός δυσφορίας ενός κλειστού παπουτσιού παλεύεται το καλοκαίρι, ας μην είμαστε υπερβολικοί. Οπότε ο κανόνας είναι ότι απλά συνεχίζουμε να φοράμε ότι  φορούσαμε και τον χειμώνα. Ένα μποτάκι ή ημίμποτο μέσα στην πόλη, μπότες στα ταξίδια.