city2 WHITE DDIAFANES

KTM

 

ktm 690 duke 2016 thierry cityrider

Mono 2.0. Όχι απλώς εξέλιξη. Επανάσταση!

 

 

Του Thierry Sarasyn
 
Το 1994 ήταν η χρονιά που η ΚΤΜ λάνσαρε το πρώτο της Duke. Το 620 ήταν η πρώτη απόπειρα της Αυστριακής εταιρείας να μπει στην κατηγορία δρόμου. Είκοσι χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε πως ο απολογισμός είναι ιδιαίτερα θετικός. Το νέο Duke 690 ABS 2016 και το πιο σπορ αδελφάκι του, R, δεν θυμίζουν σε τίποτα το πρώτο Duke του 94 με τη μανιβέλα. 
 
Η επίσημη παρουσίασή του έγινε στη νήσο Γκραν Κανάρια της Ισπανίας, το ιδανικό μέρος στο οποίο το νέο Duke μπορεί να μας δείξει όλα του τα πρόσωπα. Οι δυνατότητες εδώ είναι άπειρες: οδηγήσαμε περισσότερα από 200 χιλιόμετρα σε διαδρομές γεμάτες στροφές, αρκετά εκ των οποίων με φρέσκια άσφαλτο, κι αλλού να θυμίζουν βόρεια χώρα μετά από τσουχτερό χειμώνα -βλ. σπασμένη άσφαλτο. Πολλές στροφές, αλλά και μεγάλες ευθείες, και αυτοκινητόδρομος. Αργές διαδρομές, αλλά και γρήγορες. Και τέλος, περάσαμε μισή μέρα στην πίστα Circuito Maspalomas, κι έτσι εξετάσαμε διεξοδικά, τόσο το 690 όσο και το 690 R.

Απ’ ό,τι φαίνεται, έπεσε πολύ σκέψη εκεί στην ΚΤΜ και τελικά απέδωσε, σε ό,τι αφορά στο θέμα των κραδασμών του μονοκύλινδρου κινητήρα, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρομοιαστούν και με hangover μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: είναι ένα δυσάρεστο επακόλουθο μιας έξαλλης νύχτας, αλλά δεν μπορείς να το αφήσεις να σου χαλάσει τη διασκέδαση. Έτσι λοιπόν η ΚΤΜ σκέφτηκε να τοποθετήσει ένα δεύτερο αντικραδασμικό άξονα δίπλα στον μονό εκκεντροφόρο που βρίσκεται επικεφαλής, εξαλείφοντας τους κραδασμούς. Αυτός ο δεύτερος άξονας αντιμετωπίζει τους κραδασμούς που προκύπτουν από τον πρώτο. Το αποτέλεσμα είναι ομαλή επιτάχυνση και ελάχιστοι κραδασμοί, κάνοντας τον κινητήρα να θυμίζει περισσότερο δικύλινδρο παρά μονοκύλινδρο.

Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, αλλά η ΚΤΜ πραγματικά πέτυχε το τέλειο πάντρεμα των δύο κόσμων σε έναν κινητήρα. Και τα πλεονεκτήματα δεν σταματάνε εδώ, καθώς η ΚΤΜ ανανέωσε επίσης την κίνηση των βαλβίδων, έβαλε νέο έμβολο, νέα εισαγωγή αέρα, κ.α. Λένε ότι ο κινητήρας είναι αυτός που “κάνει” τη μοτοσυκλέτα, και αυτό είναι αλήθεια. Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο όπλο του νέου Duke 690 είναι ο κινητήρας του. Το χαμηλό του βάρος και η απίστευτη ευελιξία της μοτοσυκλέτας είναι κατά τη γνώμη μας ακόμη πιο σημαντικά. Ακόμα κι αν θέλεις να αλλάξεις κλίση ή κατεύθυνση μέσα στη στροφή, ακόμα και στη πίστα κατά το φρενάρισμα με το R, η αλλαγή κατεύθυνσης γίνεται παιχνιδάκι. Πραγματικά εντυπωσιακό.


Τo R από την άλλη, δικαιολογεί πλήρως το επιπλέον κόστος του, που είναι της τάξης των 1600 ευρώ. Κατ’ αρχήν διαθέτει τιμονόπλακα κατασκευασμένη σε CNC και βελτιωμένη ανάρτηση WP, με ρυθμιζόμενο, μακρύτερο πιρούνι 43 χιλιοστών και μεγαλύτερη διαδρομή, η οποία αυξάνει την απόσταση από το έδαφος κατά 15 χιλιοστά. Αυτό, σε συνδυασμό με την διαφορετική τοποθέτηση των μαρσπιέ προσδίδει μια περισσότερο σπορ θέση οδήγησης.

Τα φρένα έχουν ακτινικές monoblock τετραπίστονες δαγκάνες Μ50 της Brembo -κορυφή δηλαδή. Και το Action Pack, κόστους 299 ευρώ, το οποίο ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό του Duke 690, στο R ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο με riding modes, Rain, Street και Sport, Traction Control, Motor Slip Regulation (το αντίθετο του traction control δηλαδή, το MSR παρεμβαίνει προνοητικά, ανεβάζοντας αυτόματα τις στροφές κατά την πέδηση, προς αποφυγήν ολίσθησης του πίσω τροχού). Ακόμη κι ABS με επιλογή Supermoto (επενεργεί μόνο στον μπροστινό τροχό). Επιπρόσθετα, το traction control, όπως και το Motor Slip Regulation στην έκδοση R έχουν αισθητήρα κλίσης. Με άλλα λόγια μιλάμε για ένα πακέτο ηλεκτρονικών το οποίο μέχρι πρότινος άνηκε στις μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ και για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή του σε μονοκύλινδρο κινητήρα. Τέλος, το R φοράει τελικό από την Akrapovic (που του προσδίδει δύο επιπλέον ίππους) και πορτοκαλί τροχούς -πιο σπορ εικόνα δηλαδή- αλλά και ελαφρώς χαμηλότερο συνολικό βάρος. Το Action Pack είναι σαφώς μια επένδυση που αξίζει να γίνει, κι ας μιλάμε για 300 ευρώ επιπλέον (στα ήδη 1300 παραπάνω που στοιχίζει το R). Ειδικά όταν καταλάβεις πόσο περισσότερες δυνατότητες σου δίνει το R. Το 690 είναι μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα, στην πίστα όμως υπολείπεται, εκεί όπου το R θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο στα track day.


Όπως θα περίμενε κανείς από την ΚΤΜ, μας είχαν έτοιμο το πρόγραμμα της ημέρας, με 200 χιλιόμετρα σε ορεινές διαδρομές, αλλά και sessions στην πίστα. Η μέρα ξεκίνησε με τη στάνταρ έκδοση του Duke 690, σε σεμνό ρυθμό και αποθαρρύνοντας μας από τις σούζες -τις οποίες κρατήσαμε για την πίστα- αφού η αστυνομία στην Ισπανία δεν αστειεύεται. Σαν να δίνεις σε αλκοολικό ένα ποτήρι αλκοόλ και να του λες να μην το πιει, αλλά τέλος πάντων, τουλάχιστον βγάλαμε το άχτι μας στην είσοδο του ξενοδοχείου Sheraton όπου καταλύσαμε. Το traction control περιορίζει το σήκωμα του τροχού στο ελάχιστο, προέχει η ασφάλεια δηλαδή. Η ΚΤΜ όμως δεν θα ήταν η ΚΤΜ αν δεν έδειχνε κατανόηση προς τους αναβάτες της, που δεν θέλουν συμβιβασμούς στη διασκέδαση.

ABS, traction control και MSR μπορούν να απενεργοποιηθούν για να αρχίσει το παιχνίδι, και χωρίς πολλή δυσκολία μάλιστα. Όλα γίνονται με το απλό πάτημα ενός κουμπιού στην αριστερή μανέτα. Για σπορ οδήγηση σε δημόσιο δρόμο θεωρούμε ότι το sport mode είναι το καλύτερο, κι αν θες να κάνεις τις “παρανομίες” σου, απενεργοποιείς το traction control και το MSR κι ενεργοποιείς το ABS για οδήγηση supermoto. Είναι ωραίο να έχεις όλες αυτές τις επιλογές, μας έμεινε όμως η απορία, πόσο χειρότερα θα ήταν δηλαδή αν υπήρχε μόνο ένα mode (το Sport). Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την πήραμε όταν οδηγήσαμε το Duke μέσα στην κίνηση.


Ξέρεις ότι μπορείς να αλλάξεις χωρίς κόπο τη γραμμή σου. Και ο συνδυασμός των 75 ίππων με 147 κιλά βάρους έχουν αποτέλεσμα αντίστοιχες επιταχύνσεις μοτοσυκλέτας 100 ίππων και 200 κιλών. Δεν είναι ένας μονοκύλινδρος κινητήρας όπως τον ξέραμε, αλλά ένας μονοκύλινδρος σε έκδοση... 2.0, με ελάχιστους κραδασμούς, πιο αιχμηρός και πρόθυμος από ποτέ. Και τοποθετημένος μέσα σε ένα πανίσχυρο πλαίσιο. Θα ήταν λάθος να βλέπαμε το Duke 690 και το 690 R ως εξελίξεις των προηγούμενων εκδόσεων. Στην πραγματικότητα αποτελούν επανάσταση. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά στον κινητήρα, αλλά και σε οτιδήποτε τον πλαισιώνει.


Ας μπούμε στην πίστα τώρα. Κανείς δεν θα περίμενε ότι ένα τουριστικό θέρετρο στον Ατλαντικό ωκεανό θα διέθετε και πίστα ταχύτητας. Και μάλιστα τόσο γρήγορη και με εξαιρετικής ποιότητας άσφαλτο σαν να είσαι στο Portimao, ή στη Jerez. Η θέα στον ωκεανό θυμίζει το Phillip Island, εκεί όμως σταματούν και οι ομοιότητες. Το σιρκουί των Καναρίων διαθέτει πολλές στροφές, με τρεις ιδιαίτερα δύσκολες φουρκέτες. Είναι μήκους 4,4 χιλιομέτρων, με δέκα αριστερές και πέντε δεξιές στροφές. Η θερμοκρασία την ημέρα της δοκιμής ήταν 25 βαθμοί Κελσίου, μια ιδανική ημέρα δηλαδή για να δούμε πόση πίεση αντέχει το νέο Duke 690 R.

Επειδή ο κινητήρας ανεβάζει πολύ πρόθυμα τις στροφές, καταλήγεις να χτυπάς κόφτη πολύ γρήγορα, όμως το ίδιο γρήγορα μαθαίνεις τα χούγια του, και συνηθίζεις να αλλάζεις ταχύτητα λίγο πιο σύντομα από πριν. Το πιστόνι του μονοκύλινδρου κινητήρα δεν πρέπει να δουλεύει ιδιαίτερα ψηλά, ενώ τα κόκκινα που βρίσκονται στις 9.000 rpm στο Duke είναι μια ασφαλής περιοχή. Στην οδήγηση τώρα: σκέτη απόλαυση! Οι φουρκέτες είναι παιχνιδάκι με αυτό το πλαίσιο και αυτό το βάρος. Ακόμα και με το Traction Control απενεργοποιημένο, μπορούσαμε να ανοίξουμε το γκάζι απίστευτα νωρίς, και με το ABS στο mode Supermoto η ηθελημένη πλαγιολίσθηση του πίσω τροχού πριν τις στροφές ήταν πανεύκολη -και ασφαλέστατη. Στην πίστα το R δούλευε εκπληκτικά, και θα το προτιμούσαμε και στο δρόμο από την απλή έκδοση. Όμως, η αλήθεια είναι πως αν δεν οδηγήσεις το R, δεν θα ξέρεις τι χάνεις, τόσο καλό είναι και το “απλό”, ενώ η αλήθεια είναι πως η διαφορά τιμής μεταξύ των δύο είναι πραγματικά μεγάλη. Όπως και να έχει, εμείς θα προτείναμε την αγορά του Action Pack, και για τις 2 μοτοσυκλέτες. Αν έχετε το χρηματικό αντίτιμο, και έχετε ορέξεις για πίστα, το R είναι για εσάς. Αν δεν θέλετε να πληρώσετε το υψηλότερο αντίτιμο, και το μεγαλύτερο μέρος της χρήσης που θα κάνετε είναι στο δρόμο, τότε το Duke 690 όχι μόνο δεν θα απογοητεύσει, αλλά θα εμπνεύσει!


Μετά το πρώτο Duke 620 -παρεμπιπτόντως, το πρώτο ΚΤΜ που πήρε το πορτοκαλί χρώμα- η οικογένεια έχει πληθύνει με την προσθήκη των 125, 200, 390 και 1290 με τα μοντέλα του 2016 να στέκονται σαφώς στην κορυφή. Έχουν μειονεκτήματα; Έχουν. Τα 300 ευρώ που πρέπει να δώσεις στο στάνταρ Duke για το Action Pack είναι ένα μειονέκτημα. Κι ακόμη, η TFT οθόνη, η οποία κατά τα άλλα διαθέτει μπόλικη πληροφορία, είναι δυσδιάκριτη όταν ο ήλιος πέφτει κατακόρυφα πάνω της. Τα μειονεκτήματα αυτά όμως είναι ελάσσονος σημασίας. Όταν λανσάρεις νέα μοτοσυκλέτα και όλα τα αρνητικά σου χωράνε σε δυο προτάσεις, τότε η δουλειά που έχεις κάνει είναι σκληρή και έχει αποδώσει καρπούς. Τόσο το Duke όσο και το R δεν είναι απλώς άριστες μοτοσυκλέτες, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι στην κατηγορία των μονοκύλινδρων και σημεία αναφοράς αυτής. Ξεχάστε λοιπόν ό,τι ξέρατε σχετικά με τους μονοκύλινδρους κινητήρες και ζητήστε το νέο Duke 690 για test-ride. Θα πάθετε την πλάκα σας!

Κατασκευαστής ΚΤΜ
Μοντέλο 690 Duke ABS / 690 Duke R ABS
Αντιπρόσωπος ΚΤΜ SEE
Τιμή 8.790 / 9.990
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 690
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 105 x 80
Συμπίεση 12.7:1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός 50 χλστ. Keihin – Ride By Wire
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης Υδραυλικός APTC – περιορισμένης ολίσθησης
Μετάδοση Aλυσίδα
Σχέσεις 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια - 36:79
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα - 16:40
Πλαίσιο
Τύπος Aτσάλινο χωροδικτύωμα με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος  (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1466
Γωνία κάστερ Δ.Α.
Ίχνος  (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 835 / 865
Απόσταση εδάφους  (mm) 192
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ / ρεζέρβας (lt) 14 / 3,2
Βάρος (kg) 148,5 / 147,5
Αναρτήσεις
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι WP 43mm, διαδρομή τροχού: 135mm / 150mm
Πίσω Mονό αμορτισέρ WP, διαδρομή τροχού: 135mm / 150mm
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός Metzeler Sportec M7 RR 120/70-17
Πίσω Metzeler Sportec M7RR 160/60-17"
Φρένα
Μπροστά Δίσκος 320mm με ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων της Brembo και ABS / Δίσκος 320mm με ακτινική monobloc δαγκάνα Μ50 Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη εργοστασίου (ίπποι/σ.αλ.) 73/8.000 / 75/8.000
Ροπή εργοστασίου (kgm/σ.α.λ.) 7,55/6.500

ktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_2.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_8.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_7.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_3.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_9.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider.jpgktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_4.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_1.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_6.JPG

ktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_2.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_10.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_18.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_14.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_20.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_15.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_8.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_13.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_7.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_3.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_11.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_17.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_9.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_12.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_16.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_19.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_1.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_6.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_5.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_4.JPG

ktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_2.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_10.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_14.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_8.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_13.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_7.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_3.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_11.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_5.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_9.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_12.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_4.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_1.JPGktm_690_duke_2016_thierry_cityrider_6.JPG