city2 WHITE DDIAFANES

Honda

honda forza 125 18

Νίκη και στα σημεία 

Κείμενο - φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος
Συνεργάστηκε ο Κώστας Γαμβρούλης

Όταν διαθέτεις ένα όχημα που βρίσκεται ψηλά στις πωλήσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις διατηρήσεις την θέση σου, με την ίδια πάντα συνταγή. Έτσι σκέφτηκε και η Honda που βελτίωσε στα σημεία το Forza 125, το No1 premium scooter στη Γαλλία, και παράλληλα το αναβάθμισε σε Euro 4 μοντέλο.   

Ένας λόγος που το Forza 125 βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πωλήσεων των scooter είναι και η αίσθηση αυτοκινήτου που έχεις όταν βρεθείς στη σέλα του. Οι σχεδιαστές της Honda όταν έπαιρναν τις αποφάσεις τους  για την κατασκευή του νέου scooter, σίγουρα είχαν στο μυαλό τους ότι πολλοί από τους ιδιοκτήτες του Forza θα ήταν κάτοχοι αυτοκινήτου. Με ελάχιστη έως καθόλου δίκυκλη παιδεία - ή πάθος εάν θέλετε καλύτερα. 

Έτσι δημιούργησαν ένα δίκυκλο που να φέρνει στο νου αυτοκίνητο, χάρη στα μεγάλα αναλογικά όργανα  (ταχύμετρο και στροφόμετρο), την φαρδιά και άνετη σέλα, τη "μέσα" θέση οδήγησης, την μεγάλη ζελατίνα, ακόμα και τα led φώτα ημέρας. Ας μας συγχωρέσουν οι Ιάπωνες σχεδιαστές αλλά οδηγώντας το Forza μας άφηνε μια γεύση πολυτελούς βαυαρικού αυτοκινήτου.

Το αγοραστικό κοινό του είναι σίγουρα πάνω από τα 30 αλλά παράλληλα δείχνει "φρέσκο" τραβώντας τα βλέμματα όλων στα φανάρια. Έτσι, κανείς δεν πιστεύει ότι πρόκειται για ένα 125άρι, κάτι που κρύβουν έντεχνα οι διαστάσεις του, αλλά και η πολυτέλεια που εκπέμπει. Την άνεση του αυτοκινήτου βέβαια δεν θα τη νοιώσει μόνο ο αναβάτης, αλλά και ο συνεπιβάτης που έχει και αυτός μια αντίστοιχη φαρδιά και άνετη σέλα, ενώ εκατέρωθεν από αυτή υπάρχουν και χειρολαβές για συγκράτηση. 

Από τον κόσμο των τετράτροχων έρχεται και το key-less σύστημα, Smart Key για τη Honda, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βγάλετε τα γάντια το χειμώνα και να ψάχνετε στις τσέπες σας που έχετε το κλειδί για να βάλετε σε λειτουργία τον κινητήρα. Πλέον το "κλειδί"- που δεν είναι παρά ένας μικρός πομπός- παραμένει στην τσέπη του αναβάτη και τα πάντα γίνονται από έναν περιστροφικό διακόπτη κεντρικά τοποθετημένο.

Κλείδωμα, άνοιγμα ρεύματος, λειτουργία κινητήρα, ενώ υπάρχει και ειδική θέση -όπου ο διακόπτης φωτίζεται με ένα μπλε φως-που λειτουργεί το διπλό μπουτόν, για το άνοιγμα της σέλας και για το πορτάκι ανάμεσα στα πόδια του οδηγού που αποκαλύπτει την τάπα του ρεζερβουάρ. Σε αυτό το σημείο οι "μηχανόβιοι" θα γκρινιάξουν που η τάπα δεν στηρίζεται όταν ανοίγει σαν σε όλες τις μοτοσυκλέτες, αλλά πρέπει να την κρατάς στο χέρι, μια καθαρά αυτοκινητάδικη πρακτική.  Από την άλλη βέβαια με ρεζερβουάρ 11,5 λίτρων και με κατανάλωση στα 2,5 λίτρα περίπου μιλάμε για μια διαδικασία που δεν είναι συχνή, αφού η αυτονομία περνά τα 400 χιλιόμετρα!

Το πρώτο μοντέλο του 2015 με αυτό του 2017 μοιάζουν απόλυτα καθώς οι αλλαγές είναι λίγες -και σημαντικές για την παραμονή του στην αγορά. Προδιαγραφές Euro 4, Honda Smart Key, νέες ρυθμίσεις στα πίσω αμορτισέρ και νέα ελαστικά της Michelin είναι οι διαφορές-βελτιώσεις, εκτός των πέντε χρωματισμών (εκ των οποίων οι τρεις είναι νέοι). 

Ο κινητήρας παρά τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων διατήρησε την  ίδια απόδοση. Έτσι ο τετράχρονος υγρόψυκτος κινητήρας αποδίδει 14 ίππους στις 8.750 σ.α.λ. ενώ η ροπή παρέμεινε και αυτή στα 12,5 Nm στις 8.250 σ.α.λ. Υπάρχει PGM-FI μονάδα ψεκασμού με σώμα διαμέτρου 28mm που τροφοδοτείται από ένα κουτί φίλτρου αέρα 4,7 λίτρων, ενώ έχει γίνει ειδική μελέτη των μερών του κινητήρα, όπως ο έκκεντρα τοποθετημένος κύλινδρος, για όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες λόγω τριβών, για μεγαλύτερη απόδοση.

Αντί της κλασσικής μίζας υπάρχει γεννήτρια τοποθετημένη στην μία άκρη του στροφάλου για ευκολότερες και αμεσότερες εκκινήσεις καθώς το Forza είναι εφοδιασμένο με idling stop σύστημα. Το ατσάλινο πλαίσιο παραμένει το ίδιο καθώς είναι ιδιαίτερα άκαμπτο για τις GT επιδόσεις του Forza, ενώ ίδιες παραμένουν και οι αναρτήσεις. Εμπρός υπάρχει τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 33 χιλιοστών και πίσω δύο αμορτισέρ με ρύθμιση προφόρτισης, που όπως αναφέραμε πιο πάνω, έχουν πλέον νέο setup.

Χωρίς αλλαγές και το σύστημα των φρένων, με ένα δίσκο 256 χιλιοστών εμπρός και floating δαγκάνα δύο εμβόλων στον εμπρός τροχό των 15 ιντσών και ένα δίσκο 240 χιλιοστών με floating δαγκάνα μονού εμβόλου στον  πίσω τροχό (14 ίντσες)  που συνοδεύονται με δικάναλο ABS (διαφορετική λειτουργία εμπρός και πίσω).

Tα όργανα είναι αναλογικά για ταχύμετρο και στροφόμετρο και συμπληρώνονται από ένα ψηφιακό πάνελ που αναγράφονται συνολική απόσταση, δύο μερικοί χιλιομετρητές, ώρα, ποσότητα καυσίμου, θερμοκρασία κινητήρα, κατανάλωση, μέση κατανάλωση (ξεχωριστά για τους δύο μερικούς χιλιομετρητές), ενώ υπάρχουν και μια σειρά ενδεικτικών λυχνιών για μεγάλη σκάλα φώτων, ABS, idle stop και βλάβη κινητήρα.

Όταν πρόκειται για ένα scooter του ενός όγδοου του λίτρου τότε σίγουρα μεγάλο μέρος της ζωής του θα την περάσει μέσα στην κίνηση ενός αστικού κέντρου. Το ίδιο θα συμβεί και στο Forza που σίγουρα θα αναγκαστεί να συναγωνιστεί άλλα scooter ίδιου κυβισμού μέσα στο δύσκολο τερέν μιας πόλης. Δεν θα περίμενε κανείς ότι το Forza θα μπορούσε να είναι πιο γρήγορο και βολικό από ένα SH 125 αλλά σίγουρα ο αναβάτης του pocket GT δεν θα δυσκολευτεί μέσα στην κίνηση. 

Μόλις μάθεις λίγο τον όγκο και τις διαστάσεις του Forza μπορείς εύκολα να κινείσαι και να ελίσσεσαι ανάμεσα στα αυτοκίνητα χάρη στο καλό στήσιμο του συγκεκριμένου scooter. Αυτό που ίσως αποτελεί τροχοπέδη κατά την οδήγηση μέσα στην πόλη είναι η GT θέση οδήγησης (μέσα και με το τιμόνι χαμηλά και κοντά στον οδηγό) που δεν σου δίνει πολύ σιγουριά, αλλά μόλις αποκτήσεις εμπιστοσύνη, χάρη και στο ABS, δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα.

Χάρη στο τιμόνι που κόβει πολύ και στον 15'' μπροστινό τροχό το Forza δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Την "πολυτελή" αίσθηση του συγκεκριμένου scooter χαλά η αίσθηση του πίσω  φρένου - η Honda έχει αναθέσει όλη τη δουλειά στο ABS αλλά και οι μανέτες που δεν ρυθμίζονται -έστω με βίδα και κόντρα παξιμάδι- απαιτούν τεράστια δάκτυλα.

Το idle stop σύστημα -που προέρχεται από τα αυτοκίνητα και έχουμε δει στα SH και PCX- θα σβήσει τον κινητήρα μόλις το scooter ακινητοποιηθεί για μερικά δευτερόλεπτα, για να επιταχύνει άμεσα μόλις ανοίξεις το γκάζι, χωρίς καμιά άλλη ενέργεια. Το σύστημα μπορεί να απενεργοποιηθεί από ένα διακόπτη στο δεξιό άκρο του τιμονιού.

Παρά το μεγάλο σχετικά βάρος και τους μικρότερους τροχούς σε σχέση με ένα city scooter, το Forza αντιμετωπίζει με άνεση όλες τις λακκούβες και ανωμαλίες που θα συναντήσει κανείς μέσα σε μια πόλη, όπως είναι η Αθήνα.

Εάν θέλεις να πάρεις το 100% των δυνατοτήτων του Forza δεν έχεις παρά να το οδηγήσεις σε κάποιο επαρχιακό δρόμο. Μόλις λοιπόν αφήσεις την πόλη πίσω σου, νιώθεις ότι το μικρό GT ξυπνά και σε παρασέρνει μαζί του. Σίγουρα η μικρή ιπποδύναμή του δεν πρόκειται να βάλει φωτιά στην άσφαλτο αλλά εάν μάθεις να το δουλεύεις με το δείκτη του στροφόμετρου στο κόκκινο τότε θα εκπλαγείς με το πόσο γρήγορα θα κινηθείς. Το μυστικό είναι τέρμα γκάζι και όσο λιγότερο φρένο στη στροφή. 

Τα φαρδιά Michelin ελαστικά προσφέρουν καλό κράτημα αλλά εάν η άσφαλτος είναι καλή τότε τα όρια πλαγιάσματος του Forza αυξάνουν ακόμα περισσότερο. Και εάν στη πόλη ένοιωθες λίγο "αποκομμένος"  με αποτέλεσμα να μην μπορείς να εμπιστευθείς πλήρως το 125άρι, στον επαρχιακό δρόμο νιώθεις ότι καβαλάς μικρή μοτοσυκλέτα, χάρη και στο άκαμπτο πλαίσιο. Στις στροφές δεν έχεις παρά να επιλέξεις ανοικτές γραμμές και η ταχύτητα που θα κρατήσει μέσα στη στροφή το Forza θα σε εντυπωσιάσει.

Εξαιρετικές και οι αναρτήσεις που μετατρέπουν το Forza σε μαγικό χαλί χωρίς όμως να νιώσεις πουθενά ότι οι μηχανικοί της Honda το έχουν παρακάνει. Εξαιρετική είναι η απόδοση του Forza και στον αυτοκινητόδρομο, όπου μπορεί να φτάσει σχετικά εύκολα τα 110 χλμ/ώρα και από εκεί και μετά χωρίς να πολυ-ζοριστεί στα 120, και εάν οι συνθήκες βοηθήσουν με μια μικρή κατηφόρα, μπορείς να δεις το δείκτη του ταχυμέτρου να ξεπερνά τα 130 με τον δείκτη του στροφομέτρου να μπαίνει στα κόκκινα.

Εάν έχεις την ρυθμιζόμενη ζελατίνα fering κατεβασμένη, ο αέρας θα περνά πάνω από τους ώμους σου ακόμα και εάν ανήκεις στην κατηγορία των ψηλόσωμων αναβατών. Με τη ζελατίνα ανεβασμένη στο τέρμα - γίνεται χειροκίνητα- προστατεύεσαι πλήρως από τον αέρα. Το σημαντικό είναι ότι παρά το μεγάλο σχετικά όγκο αλλά και τη μετωπική του επιφάνεια. το Forza δεν επηρεάζεται τόσο από τους ανέμους.

Κάποτε η τιμή του κάθε οχήματος συνοδευόταν με το χαρακτηριστικό "με το κλειδί στο χέρι". Πλέον με όλη αυτή την τεχνολογία που ενσωματώνεται και στα δίκυκλα το σλόγκαν άλλαξε. Για να βάλετε λοιπόν το υποτιθέμενο "κλειδί" του key-less συστήματος στην τσέπη σας πρέπει να βγάλετε από αυτήν 4.850euro, ποσό που φαίνεται ίσως μεγάλο για ένα 125άρι, αλλά για την ποιότητα και τις δυνατότητες του Forza πιστεύουμε είναι ένα πολύ λογικό νούμερο. 

Το κακό στη χώρα μας είναι ότι τα 125άρια δεν ευνοούνται λόγω νομοθεσίας (και νοοτροπίας) ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι η μοναδική επιλογή. Έτσι το αγοραστικό κοινό είτε δεν ενδιαφέρεται για 125άρια, είτε παίρνει την έκδοση των 150 κυβικών εκατοστών που υπάρχει παράλληλα. Δύσκολο το στοίχημα λοιπόν για το Forza, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του και την πολυτέλειά του.

Χαρακτηριστικά που πρέπει να ζήσεις για να τα εκτιμήσεις ,οπότε ένα test ride ίσως αλλάξει την άποψη για το μικρό GT. Ειδικά εάν μένετε σε κάποιο απομακρυσμένο σημείο από ένα μεγάλο αστικό κέντρο και λόγω δουλειάς πρέπει να πηγαίνετε καθημερινά σε αυτό, και παράλληλα έχετε κουραστεί να ελέγχετε τον μεγάλο όγκο ενός αυτοκινήτου.

honda_forza_125_20.jpghonda_forza_125_21.jpghonda_forza_125_16.jpghonda_forza_125_19.jpghonda_forza_125_18.jpghonda_forza_125_25.jpghonda_forza_125_26.jpghonda_forza_125_17.jpghonda_forza_125_14.jpghonda_forza_125_15.jpghonda_forza_125_24.jpghonda_forza_125_22.jpghonda_forza_125_23.jpg
honda_forza_125_1.jpghonda_forza_125_9.jpghonda_forza_125_11.jpghonda_forza_125_7.jpghonda_forza_125_10.jpghonda_forza_125_12.jpghonda_forza_125_13.jpghonda_forza_125_4.jpghonda_forza_125_6.jpghonda_forza_125_2.jpghonda_forza_125_3.jpghonda_forza_125_8.jpghonda_forza_125_5.jpg