city2 WHITE DDIAFANES

Honda

 

honda integra s 2016 test cityrider

Ιδανική σχέση συμβίωσης

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Όταν σου κάνει όλα σου τα χατίρια, δέχεται ότι και αν του λες, κάνει ότι θα ήθελες, και συμβάλλει με την παρουσία του στην βελτίωση της καθημερινότητας σου, τότε σίγουρα δεν λέγεται έρωτας με την πρώτη ματιά. Λέγεται σχέση συμβίωσης, που με το νέο Integra S της Honda, μπορεί να οδηγήσει σε μία μακρόχρονη σχέση ουσίας.


Στα τέσσερα χρόνια ζωής του, το πολυτελές scooter της Honda, Integra, προχώρησε σε δύο σημαντικές αναβαθμίσεις ώστε να παραμένει ασφαλές, γρήγορο, ποιοτικό και χρηστικό.

Η έκδοση S, απλά ενισχύει τον sport χαρακτήρα ενός scooter που χαρακτηρίζεται περισσότερο ως μοτοσυκλέτα και διαφοροποιείται στους χρωματισμούς - στο προηγούμενο μοντέλο, το S ήταν τρικολόρε, λευκό-κόκκινο-μπλε. Με την αλλαγή της χωρητικότητας σε 745 από 670 του πρώτου μοντέλου που παρουσιάστηκε το 2012, και αντίστοιχα αύξηση ιπποδύναμης και ροπής στους 54 ίππους και 6,93 χιλιόγραμμα ροπής από 6, το τελευταίο Integra του 2014 δεν είχε λόγο να ''μεγαλώσει'' κι άλλο. Οι αλλαγές που έγιναν στο μοντέλο 2016 είχαν ως στόχο την χρηστικότητα και την αισθητική.

Έτσι η Honda προχώρησε στην τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων μπροστά και πίσω, που είναι πλέον LED, έβαλε νέες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις και στο πιρούνι που είναι SDBV - Showa Dual Bending Valve, πρόσθεση νέες χαρτογραφήσεις στην S Mode και νέους χρωματισμούς, και έτοιμο για συνέχεια της επιτυχημένης του πορείας.
Η νέα χαρτογράφηση στην S Mode προσφέρει πλέον τρεις επιλογές ρύθμισης, έτσι ώστε να αλλάζει πιο γρήγορα ή πιο αργά τις ταχύτητες, ανάλογα τις ανάγκες και το στυλ οδήγησης του κάθε αναβάτη.

Η S1 είναι η πιο αργή στις αλλαγές σχέσεων, η S2 είναι αυτή που συναντήσαμε ως standard στο προηγούμενο μοντέλο, και η S3 αλλάζει σχέσεις πιο κοντά στην κόκκινη περιοχή των στροφών, για όσους επιθυμούν να κινηθούν σε sport ρυθμούς. Ωστόσο, ακόμη και η επιλογή του D, από νεκρά - όταν βάλεις μπροστά και θέλεις να ''κουμπώσεις'' το αυτόματο για να εκκινήσεις, γίνεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, και δεν χρειάζεται να περιμένεις αρκετά και να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Η Honda τονίζει ότι βελτίωσε τον χρόνο απόκρισης στην επιλογή του D, και αυτό φαίνεται αμέσως μόλις επιλέγεις το D από νεκρά για να ξεκινήσεις.


Η απόδοση του Integra με την επιλογή D στο κιβώτιο ταχυτήτων είναι "βαριά". Οι αλλαγές σχέσεων στο αυτόματο κιβώτιο DCT γίνονται αργά, ο κινητήρας δουλεύει σε χαμηλές στροφές, και τον ακούς που ''βαριέται''. Ανοίγεις το γκάζι και αργεί να επιταχύνει, αργεί μάλιστα να κατεβάσει ταχύτητα για να "πεταχτεί" μπροστά. Η επιλογή D είναι αυτή που θα σου δώσει την απαραίτητη ταχύτητα για να μετακινηθείς άνετα, χωρίς να καις καύσιμο, αφού ο δείκτης θα φλερτάρει συνεχώς με τα 4 - 4,1 λίτρα.

Η μακριά σχέση μετάδοσης που άλλαξε στο μοντέλο 2014 με μακρύτερη πρωτεύουσα μετάδοση κατά 6% και της τελικής κατά 3% (39 από 41 δόντια στο πίσω γρανάζι), έκανε το Integra να είναι πιο αργό σε επιταχύνσεις, αλλά περισσότερο γραμμικό στην καθημερινότητα. Με το D λοιπόν, όλα γίνονται αργά, και αν το έχεις επιλέξει, θα ανοίγεις αργά το γκάζι, για να κινηθείς με καθημερινούς αργούς και οικονομικούς ρυθμούς.

Σε τέτοια χρήση, οι ταχύτητες στο κλείσιμο του γκαζιού, κατεβαίνουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, κι έτσι, μην περιμένεις να σε βοηθήσει ο κινητήρας στο φρενάρισμα, με την συμπίεση του. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις τα χειριστήρια που βρίσκονται στο αριστερό άκρο του τιμονιού, και να συμβάλλεις κι εσύ σε αυτό, κατεβάζοντας σχέση, όπως σε μία κανονική μοτοσυκλέτα.
Οι σχέσεις στο κιβώτιο ταχυτήτων επιλέγονται ομαλά, χωρίς πολλούς θορύβους όπως παλιά, χάρη στο σύστημα Adaptive Clutch Capabillity Control που τοποθέτησε η Honda.

Αν επιλέξεις την ρύθμιση S, θα δεις αμέσως διαφορά στις αλλαγές σχέσεων, στην περιοχή των στροφών που γίνονται αυτές, στα κατεβάσματα, και τελικά, στον χαρακτήρα του Integra που γίνεται Sport. Όποια από τις τρεις ρυθμίσεις και αν επιλέξεις, την S2 του προηγούμενου μοντέλου, ή τις S1 και S3, το Integra θα ''ξυπνήσει'' από τον λήθαργο της καθημερινότητας και θα επιτεθεί με αποφασιστικότητα στο άνοιγμα του γκαζιού.
Και ειδικά σε τέτοια λειτουργία καταλαβαίνεις και τις πιο θετικές αλλαγές του αναβαθμισμένου συμπλέκτη DCT.


Σημαντική αλλαγή έχουμε στο μπροστινό σύστημα που πλέον προσφέρει καλύτερη πληροφόρηση για την πρόσφυση του τροχού αλλά και τις ανωμαλίες που αυτός συναντά. Το νέο μπροστινό της Showa είναι σφιχτό όσο χρειάζεται για sport οδήγηση ενώ δεν μεταφέρει δονήσεις στα χέρια. Ονομάζεται Showa Dual Bending Valve και ρυθμίζει τις αποσβέσεις του μέσω δακτυλίων, ανάλογα με την πίεση που δέχεται. Στην πράξη αυτό μας θυμίζει μία μικρογραφία των ενεργών αναρτήσεων, μιας και στον τομέα των αποσβέσεων δεν παραμένει ποτέ σταθερό.

Προσαρμόζεται ανάλογα με την πίεση που ασκείται στους μεταλλικούς δακτυλίους του, οι οποίοι κάμπτονται και επιτρέπουν το λάδι να περνάει με ανάλογη ταχύτητα. Έτσι διαφοροποιείται η απόσβεση κατά την συμπίεση και επαναφορά, με τις αναρτήσεις να προσφέρουν μέγιστη άνεση και ασφάλεια ταυτόχρονα. Το μπροστινό σύστημα λειτουργεί εξαιρετικά, το αμορτισέρ όμως είναι κάπως σκληρό, παρά τις νέες ρυθμίσεις που διαθέτει. Ποτέ όμως δεν παρουσιάζει κουνήματα στο Integra, ούτε νιώθεις ανασφαλής - απλά έχει σκληρή λειτουργία, που ενδέχεται να στρώσει μετά από χιλιόμετρα χρήσης. Διαθέτει επίσης δικάναλο ABS που είδαμε στο μοντέλο του 2014 ως μεγάλη αλλαγή, αλλά και νέα δαγκάνα δύο εμβόλων στο μπροστινό φρένο - το αρχικό μοντέλο του 2012 είχε συνδυασμένο σύστημα φρεναρίσματος με δαγκάνα τριών εμβόλων μπροστά, κάτι που καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με το παρόν, από το 2014.

Τα φρένα του είναι αρκετά για τις ταχύτητες που μπορεί αν κινηθεί ως scooter, αλλά αν θελήσεις να το χρησιμοποιήσεις ως sport μοτοσυκλέτα (μην ξεχνάμε ότι είναι "μισό-μισό"), θα ζητήσεις την συμβολή δεύτερου δίσκου μπροστά. Ένα scooter που φτάνει εύκολα τα 180χ.α.ω. προφανώς και θέλει πολύ δυνατά φρένα για να σταματήσει τα 217 άδεια κιλά του.


Η Honda έχει εξοπλίσει το Integra με ένα σύστημα που συναντήσαμε στο Africa Twin, το οποίο λειτουργεί σαν αισθητήρας κλίσης, ανιχνεύοντας την κλίση του scooter με δεδομένα από το άνοιγμα του γκαζιού, την ταχύτητα κίνησης, την σχέση που έχει το κιβώτιο αλλά και τις στροφές του κινητήρα. Αν όλα αυτά συνηγορούν σε συνθήκες πλαγιάσματος, τότε αλλάζει πιο χαλαρά τις σχέσεις ώστε να αποφευχθεί κάποιο γλίστρημα. Και όντως, το σύστημα δουλεύει και μπορείς να το διαπιστώσεις ανοίγοντας τέρμα το γκάζι κατά την διάρκεια πλαγιάσματος.

Νιώθεις τον κινητήρα να ''απλώνει'' τις σχέσεις περισσότερο, και δεν κινδυνεύεις από γλίστρημα, κάτι που πιθανότατα θα γινόταν αν δεν υπήρχε κάτι τόσο έξυπνο να περιορίζει την απότομη αντίδραση του κινητήρα. Βέβαια, στα απότομα ανοίγματα του γκαζιού, σε κλειστές γλιστερές στροφές, ο κινητήρας ανεβάζει απότομα στροφές, ο τροχός σπινάρει και μπορείς να στρίψεις ακόμη και... πλαγιολισθαίνοντας.

Δεν θα λέγαμε όχι λοιπόν σε ένα σύστημα Traction Control, αν και δεν κινδυνέψαμε ούτε στιγμή - θα λέγαμε αντίθετα ότι μας άρεσε η sport συμπεριφορά αυτή, αφού ήταν πλήρως ελεγχόμενη και ποτέ δεν μας οδήγησε σε χάσιμο του πίσω μέρους. Εκτός από την πρώτη φορά βέβαια, που ομολογουμένως μας εξέπληξε, και θα λέγαμε για την ακρίβεια, μας έπιασε στον ύπνο.
Αν εξαιρέσεις το απότομο γλίστρημα που θα συμβεί κάποιες φορές σε απότομα ανοίγματα του γκαζιού, δεν υπάρχει η απότομη αλλαγή σχέσης κατά την διάρκεια του, που συναντήσαμε στο παλιό μοντέλο, οπότε το Integra, δεν σε φοβίζει. Αντίθετα, μπορείς να εκμεταλλευτείς το γεγονός για να παίξεις, βάζοντας μία από τις ρυθμίσεις S στο κιβώτιο.


Οι αισθητικές επεμβάσεις στον προβολέα μπροστά με φώτα LED, όπως και στο πίσω φανάρι αντίστοιχα με αλλαγή σχεδίασης στην ουρά, έκαναν πιο όμορφο και μαζεμένο το Integra. Θα λέγαμε ότι παρά το μεγάλο μήκος του, όταν προσπαθείς να περάσεις ανάμεσα από σταματημένα αυτοκίνητα, νιώθεις ότι μπορεί να ακουμπήσεις το μπροστινό τμήμα, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και τελικά περνάει άνετα.

Η Honda άλλαξε και το τελικό εξαγωγής καυσαερίων που είναι πιο κοντό, ελαφρύτερο κατά 500 γραμμάρια, με πεντάγωνη σχεδίαση, και τώρα τοποθετημένο πιο κοντά στο κέντρο μάζας, με πιο μπάσο ήχο. Αλλαγές έχουμε και στο σημείο που ακουμπούν τα πόδια στην ποδιά, όπου έχει τοποθετηθεί νέο υλικό που αποτελεί συνδυασμό επίστρωσης ελαστικού με ανοξείδωτες προσθήκες, που τονίζει την πολυτέλεια και μας θυμίζει έντονα αυτό που είδαμε στο τελευταίο TMAX 530.

Νέος είναι και ο πίνακας οργάνων με δυνατότητα παραμετροποίησης από τον αναβάτη και επιλογή χρωμάτων στο ψηφιακό στροφόμετρο, στην επιλεγμένη σχέση ή στο Mode του DCT. Νέος χρωματισμός S με γκρι-τιτάνιο χρωματισμό στα πλαστικά περιφερειακά με κόκκινα και ασημί γραφικά με πέρλα, αλλά και γραφίτη στους τροχούς - και κόκκινο αυτοκόλλητο στα πλαϊνά των τροχών που δημιουργούν έναν ωραίο σοβαρό καμβά.

Ο χώρος κάτω από τη σέλα παραμένει μικρός και μπορεί να χωρέσει μόνο ένα παιδικό ή ποδηλατικό κράνος, ή κάποια παρελκόμενα όπως κλειδαριά, αδιάβροχα, γάντια, ή ένα tablet. Διαθέτει και ένα μικρό ντουλαπάκι στα αριστερά που περιορίζει την πρόσβαση στο χέρι, ενώ δεν χωράει και ιδιαίτερα πράγματα - εκτός ότι δεν κλειδώνει για ασφάλεια.


Το νέο Integra S είναι αρκετά όμορφο και σοβαρό σε επιλογές χρωματισμών, διατηρώντας παράλληλα την θέση οδήγησης "scooter" που σε βάζει ''μέσα'', σε ένα πακέτο που οδηγικά θυμίζει έντονα μοτοσυκλέτα. Μπορείς να εκμεταλλευτείς τους τροχούς 17ιντσών για να περάσεις άνετα από ανωμαλίες ή να στρίψεις σε γρήγορες στροφές, με πλάγιασμα που δεν θυμίζει scooter.

Μπορείς ακόμη και να ''κυνηγήσεις'' μοτοσυκλέτες σε στροφές, να ταξιδέψεις γρήγορα με ταχύτητες κοντά στα 150χ.α.ω. με αρκετά καλή προστασία από τον αέρα, να πας στη δουλειά σου καθημερινά με αξιώσεις, με μόνο περιορισμό στην ασφυχτική κίνηση. Η άνετη θέση και σέλα για τον αναβάτη δεν συνδυάζεται με αντίστοιχη για τον συνεπιβάτη του οποίου σελάκι αποδεικνύεται καλό σε διάσταση, όχι όμως τόσο άνετο σε υλικό.

Το NC 750D Integra S κατασκευάζεται στην Ιαπωνία για όλες τις χώρες του κόσμου κι έτσι τηρεί τις προδιαγραφές όλων των χωρών που θα ταξιδέψει - απόδειξη τα πορτοκαλί ανακλαστικά στο μπροστινό σύστημα, για τις προδιαγραφές της αμερικάνικης ηπείρου.
Είναι μία ιδανική μοτοσυκλέτα που αντικαθιστά τα scooter και ένα ιδανικό scooter που αντικαθιστά τις μοτοσυκλέτες. Ως τέτοιο, θα αποτελέσει μία τίμια αγορά που ως κύριο μέλημα θα είναι η διατήρηση της σχέσης με τον αναβάτη για πολλά - πολλά χρόνια.

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο NC750 D Integra S ABS DCT
Αντιπρόσωπος ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ
Τιμή 10.070euro
Εγγύση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος, δικύλινδρος εν σειρά, SOHC
Χωρητικότητα (cc) 745
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 77 x 80
Συμπίεση (:1) 10.7: 1
Τροφοδοσία PGM-FI electronic fuel injection με σώματα ψεκασμού 36mm
Ανάφλεξη Ψηφιακή 
Εκκίνηση Μίζα
Μπαταρία 12V/11AH
Συμπλέκτης Υδραυλικός, DCT - Dual Clutch Transmission)
Μετάδοση DCT- αυτόματο
Πρωτεύουσα 1.921
Σχέσεις ταχυτήτων  6 - Αυτόματο
1 2.81
2 1.89
3 1.45
4 1.2
5 1.03
6 0.84
Δευτερεύουσα σχέση 2.294
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Τύπου διαμάντι
Μήκος  (mm) 2215
Πλάτος  (mm) 810
Ύψος  (mm) 1440
Μεταξόνιο (mm) 1525
Γωνία κάστερ 27°
Ίχνος  (mm) 110
Πλήρης στροφή 3m
Ύψος σέλας  (mm) 790
Απόσταση εδάφους  (mm) 135
Βάρος  (kg) 238
Ρεζερβουάρ  (lt) 14.1
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα, διάμετρος 41mm διαδρομή 153.5
Πίσω Μονό αμορτισέρ με μοχλισμό, διαδρομή 120mm
   
Τροχοί  
Μπροστά Χυτοί αλουμινίου 17x3,5
Πίσω Χυτοί αλουμινίου 17x4,5
   
Ελαστικα  
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 160/60-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 320mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και δικάναλο ABS
Πίσω Δίσκος 240mm με δαγκάνα ενός εμβόλου και δικάναλο ABS
   
Επιδόσεις εργοστασίου  
Ιπποδύναμη (hp / rpm) 54,8 / 6.250
Ροπή (kgm / rpm) 6,9 / 4.750

honda_integra_s_2016_test_cityrider_7.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_19.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_15.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_16.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_14.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_1.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_8.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_13.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_18.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_11.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_5.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_12.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_6.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_17.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_2.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_4.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_9.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_3.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_10.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider.JPG

honda_integra_s_2016_test_cityrider_7.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_19.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_15.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_16.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_14.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_1.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_8.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_13.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_18.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_11.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_5.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_12.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_6.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_17.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_2.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_4.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_9.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_3.JPGhonda_integra_s_2016_test_cityrider_10.JPG